Tα διεθνή μέσα ενημέρωσης για το συμβολικό διάγγελμα Τσίπρα

Tα διεθνή μέσα ενημέρωσης για το συμβολικό διάγγελμα Τσίπρα

Πώς αναλύουν την επιλογή της Ιθάκης, σημείο εκκίνησης και επιστροφής του Οδυσσέα

Με επείγοντα τηλεγραφήματα κάλυψαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη με έμφαση σε φράσεις όπως «σήμερα μία καινούργια ημέρα ξημερώνει για την χώρα μας, μία ιστορική ημέρα», για το Reuters ή «Η Ελλάδα ξαναπαίρνει σήμερα την τύχη της στα χέρια της» για το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα έχει καλούς λόγους να περιμένει καλύτερες ημέρες μετά την επίσημη έξοδό της από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης, κάνοντας έναν επίλογο σε μία δραματική εννεαετή κρίση χρέους, μεταδίδει το Reuters.

«Σήμερα μία καινούργια μέρα ξημερώνει στην χώρα μας, μία ιστορική μέρα. Τα προγράμματα της ύφεσης, της λιτότητας και της κοινωνικής ερημοποίησης επιτέλους τελείωσαν...η χώρας μας κερδίζει και πάλι το δικαίωμα να διαμορφώσει το μέλλον της», δήλωσε ο Τσίπρας από έναν λόφο με θέα έναν κόλπο στο νησί όπου ο Οδυσσέας επέστρεψε μετά από 10ετές ταξίδι, όπως περιγράφεται από τον Ομηρο, αναφέρει το Reuters.

Γαλλ. Πρακτορείο: Ο Τσίπρας στην Ιθάκη για να σηματοδοτήσει το τέλος της Οδύσσειας της διάσωσης της χώρας. 

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, εκφώνησε σήμερα ομιλία από την Ιθάκη, σύμβολο του μακροχρόνιου ταξιδιού του Οδυσσέα, για να σηματοδοτήσει την πρώτη ημέρα της νέας εποχής της χώρας του, απαλλαγμένης από τα διεθνή σχέδια διάσωσης» μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 και αναγκάστηκε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς να υπογράψει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, επέλεξε αυτόν τον τρόπο για τον εορτασμό του τέλους των μνημονίων.

Le Figaro: Με ομηρικούς στίχους, ο Αλ. Τσίπρας επαίνεσε το κουράγιο των Ελλήνων 

Η Ελλάδα «ανακτά το δικαίωμα να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της», είπε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρετίζοντας την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, σε διάγγελμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την Ιθάκη, σύμβολο του πολύχρονου ταξιδιού του Οδυσσέα, γράφει η γαλλική Le Figaro. Επιθυμώντας να σηματοδοτήσει την πρώτη ημέρα της νέας εποχής της χώρας του, απαλλαγμένης από τα μνημόνια και από την αυστηρή κηδεμονία των πιστωτών εδώ και οκτώ χρόνια, ο Αλ. Τσίπρας μετέβη στην Ιθάκη, τόπο αφετηρίας και επιστροφής του Οδυσσέα σύμφωνα με τον Όμηρο, για να αναγγείλει ότι «ξημερώνει μια νέα ημέρα» για τη χώρα, «μια μέρα ιστορική, αυτή του τέλους των πολιτικών λιτότητας και ύφεσης». «Η σύγχρονη Οδύσσεια που πέρασε η χώρα μας από το 2010 έλαβε τέλος», είπε ο πρωθυπουργός, μπροστά στις κάμερες, φορώντας λευκό πουκάμισο, πάνω από το λιμάνι αυτού του συμβολικού νησιού, σε ένα διάγγελμα που διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά. Χρησιμοποιώντας γνωστούς στίχους από το ποίημα του Ομήρου, ο Αλ. Τσίπρας επαίνεσε το κουράγιο και την «ικανότητα των Ελλήνων, που όπως ο Οδυσσέας, κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν τις Συμπληγάδες» της ύφεσης.

Ria Novosti: Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η οδύσσεια με το χρέος τελείωσε

Στην εκτενή του αναφορά στο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού, το ρωσικό πρακτορείο γράφει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι η οκταετής Οδύσσεια με την κρίση που προκάλεσε το χρέος ολοκληρώθηκε, η Ελλάδα επέτυχε τους στόχους της και δεν επιστρέφει πίσω».

Το διάγγελμα του Τσίπρα από την Ιθάκη, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο, ήταν συμβολικό, ενώ υπενθυμίζει ότι στην αρχή αυτής της Οδύσσειας, είχε αναφερθεί στις 23 Απριλίου του 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Παράλληλα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επανειλημμένα έκανε αναφορές στην Οδύσσεια του Ομήρου.

ΤASS: «Τσίπρας: η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και οι πελατειακές σχέσεις οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση χρέους»

Το ειδησεογραφικό πρακτορείου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία του διαγγέλματος του Έλληνα πρωθυπουργού που αναφέρονται στα αίτια και τα πρόσωπα που οδήγησαν στην κρίση χρέους. Ο Τσίπρας υπογράμμισε, γράφει το TASS, ότι στην αρχή της νέας εποχής για την χώρα η Ελλάδα «δεν θα αγνοήσει τα μαθήματα από την συμμετοχή της στα μνημόνια».

Το πρακτορείο TASS γράφει ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση Τσίπρα, ότι με τις συναλλαγές που έκανε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές οδήγησε τη χώρα σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας και σε νέες στερήσεις για τους πολίτες, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του διάγγελμα επέρριψε την ευθύνη για την κρίση στα κόμματα εκείνα, τα οποία ήταν στο τιμόνι της εξουσίας και θέλουν εκ νέου να αναλάβουν την εξουσία».

H οικονομική εφημερίδα Vedomosti στο άρθρο της, με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε την κρίση χρέους με την Οδύσσεια», αναφέρεται εκτενώς στο διάγγελμα του πρωθυπουργού επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι παραθέτει αυτούσιο το twitter του Έλληνα πρωθυπουργού στο οποίο γράφει «Σήμερα στην πατρίδα μας ξημέρωσε μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της»