Τζανακόπουλος: Ο ανασχηματισμός είναι θέμα του πρωθυπουργού

Τζανακόπουλος: Ο ανασχηματισμός είναι θέμα του πρωθυπουργού

Το ζήτημα των επιχειρησιακών ευθυνών θα απασχολήσει τις Αρχές, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας

«Ο ανασχηματισμός είναι θέμα του πρωθυπουργού» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τ/σ ΑΝΤ1 ερωτηθείς σχετικά με αφορμή την παραίτηση Τόσκα, ενώ επανέλαβε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2019».

Ερωτηθείς σχετικά με την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, υποστήριξε ότι «Πυροσβεστική και Αστυνομία έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν στην Ανατολική Αττική», ενώ αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου και όσα είπαν ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι τέως αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, είπε, ότι «στην πρώτη ενημέρωση οι αρχηγοί και ο κ. Τόσκας αυτά που είπαν, είναι το πώς εκτίμησαν οι ίδιοι την κατάσταση». Τόνισε δε, ότι «το ζήτημα των επιχειρησιακών ευθυνών είναι ζήτημα, που θα απασχολήσει τις Αρχές, τη Διοίκηση και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με βάση τα στοιχεία θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση».
.
«Ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο επιχειρησιακό κέντρο από τις 23:30 και οι πληροφορίες που ερχόντουσαν δεν ήταν ασφαλείς» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, για να προσθέσει: «Ήταν πολύ δύσκολο να προσεγγιστούν τα σημεία, όπου υπήρχαν πολλοί νεκροί. Δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις βάσει μαρτυριών. Όταν η κυβέρνηση ανακοινώνει νεκρούς, πρέπει η πληροφορία να είναι διασταυρωμένη και επιβεβαιωμένη. Το τελευταίο που με απασχολεί, είναι η επικοινωνιακή της κατάσταση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε, ότι «κινητοποιήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε τον κρατικό μηχανισμό» και υπογράμμισε, ότι «αυτό που με απασχολεί από εδώ και πέρα, είναι αν θα πάρουμε τις πρωτοβουλίες, για να μην υπάρξει ανάλογη τραγωδία από εδώ και πέρα».

«Κανένας δεν αμφιβάλει, ότι υπήρχαν άνθρωποι, που έζησαν τον εφιάλτη εκείνη τη μέρα, όμως οι έρευνες δεν μπορούν να βασιστούν στις μαρτυρίες τους, αλλά θα προκύψουν από την έρευνα της Δικαιοσύνης» είπε και υποστήριξε ότι «η συγγνώμη της κυβέρνησης είναι έμπρακτη, με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ανακούφιση των πληγέντων». Όπως είπε «σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταγράψαμε τις ζημιές, τους πληγέντες, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας. Τα συνεργεία του Δημόκριτου βρίσκονται εκεί και κάνουν μετρήσεις για πιθανή ρύπανση του περιβάλλοντος. Οι μετρήσεις δειχνουν, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για την αναβάθμιση και την αναμόρφωση του πολεοδομικού ιστού και της Πολιτικής Προστασίας. Όπως είπε «παίρνουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αυτήν τη στιγμή έχει δρομολογηθεί η κατεδάφιση 61 ακινήτων. Με νομοθετική πρωτοβουλία που θα λάβουμε άμεσα, θα μπορεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρά σε κατεδαφίσεις ακινήτων». Ερωτηθείς δε σχετικά με δημοσιεύματα, που φέρουν υπουργούς της κυβέρνησης να αντιτάχθηκαν σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, απάντησε κατηγορηματικά ότι «δεν υπήρξε τίποτα τέτοιο».

Ερωτηθείς για την οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι «οι θεσμοί είπαν ότι το πρόγραμμα είναι εντός πορείας», ενώ ερωτηθείς σχετικά με ευθύνες του Γιάνη Βαρουφάκη για το τρίτο μνημόνιο, είπε ότι «βεβαίως έγιναν λάθη εκείνο το 6μηνο», για να σπεύσει να συμπληρώσει, ότι «η ΕΚΤ έκανε λάθος με τους τραπεζικούς περιορισμούς στα κεφάλαια» και κατέληξε λέγοντας ότι «η πολιτική συζήτηση για εκείνο το εξάμηνο έχει εξαντληθεί». Σχετικά με την υπευθυνη οικονομική πολιτική μετα τα μνημόνια που ζήτησε με την σημερινή έκθεση του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε διάθεση να γυρίσουμε σε σπατάλες του 2010. Καμία παροχολογία δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν; Είναι άλλο πράγμα τα μέτρα και άλλο οι μεταρρυθμίσεις».

Όσον αφορά τις περικοπές συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι «ήταν ρύθμιση που είχε ζητήσει το ΔΝΤ και φαίνεται ότι το πλεόνασμα του 3,5% μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς αυτή την περικοπή». «Αυτό θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών, όταν υπάρχουν τα στοιχεία», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.