Τι θα γίνει με το οικόπεδο του θανάτου στο Μάτι και τις κατεδαφίσεις

Τι θα γίνει με το οικόπεδο του θανάτου στο Μάτι και τις κατεδαφίσεις

Η λίστα προτεραιότητας στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το Γιώργο Σταθάκη - Σε ποιες περιοχές πάνε μπουλντόζες για τα αυθαίρετα από Δευτέρα

Μπουλντόζες φτάνουν την Δευτέρα στις περιοχές της Μάνδρας, στο Πόρτο Ράφτη, στο Καπανδρίτι, το Λαύριο, την Πεντέλη και την Ανάβυσσο για να ξεκινήσει η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων αλλά και των περιφράξεων που κλείνουν την πρόσβαση προς τη θάλασσα.

Στον απόηχο της πύρινης τραγωδίας στο Μάτι και τις πυρκαγιές της Αττικής, επιταχύνονται οι διαδικασίες εκτέλεσης των τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης που έχουν επικυρώσει οι Περιφέρειες.

Ειδικότερα, οι μπουλντόζες θα ρίξουν:

  • 27 αυθαίρετα για την περιοχή της Μάνδρας που αφορούν κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός ρεμάτων
  • 21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στο Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη
  • 13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, έκανε τη σχετική ενημέρωση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Εγκρίθηκαν ήδη 61 κατεδαφίσεις, οι οποίες θα γίνουν μέσω της επέκτασης των συμβάσεων που προϋπάρχουν και που έχουν συναφθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Ειδικότερα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «θα σταλούν ειδοποιητήρια και θα ξεκινήσουν κατεδαφίσεις… Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση».

Τι θα γίνει με το οικόπεδο του θανάτου στο Μάτι

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού συζητήθηκε επίσης το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «εξετάζει ενδελεχώς τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που αναζητούσαν διαφυγή προς τη θάλασσα. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και στο συγκεκριμένο οικόπεδο, στη βάση της πρόσφατης τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης». Πρόκειται για το οικόπεδο στο Μάτι, κοντά στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι και απανθρακωμένοι 27 άνθρωποι, λίγα μέτρα πριν τη θάλασσα.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η διαδικασία των κατεδαφίσεων παράνομων κτισμάτων θα συνεχιστεί τάχιστα το επόμενο διάστημα, με την προτεραιοποίηση να αφορά κατεδαφίσεις για 200 έως 300 αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια».