Τζανακόπουλος: Απίστευτη επιχείρηση προπαγάνδας και παραπλάνησης

Τζανακόπουλος: Απίστευτη επιχείρηση προπαγάνδας και παραπλάνησης

Επίθεση στη ΝΔ και μερίδα ΜΜΕ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Για «απίστευτη επιχείρηση προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης, από στελέχη της ΝΔ, τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μερίδα Μέσων Ενημέρωσης» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις ευθύνες για την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, ότι «η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι σαφής: Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα, για να γίνει ό, τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον». Συμπλήρωσε ότι «θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς» τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν, για να μην μείνει κανείς μόνος του και θα αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα επιχειρησιακά και πολιτικά, όσα έγιναν ή δεν έγιναν, χωρίς να επιχειρήσουμε την συγκάλυψη καμίας ευθύνης».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε, ότι «η κριτική, η αποτίμηση και ο πιθανός καταλογισμός της ευθύνης είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι έχει εξαπολυθεί σε βάρος της κυβέρνησης μια «απίστευτη επιχείρηση προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης από στελέχη της ΝΔ, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ορισμένα ΜΜΕ». Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην υλοποίηση των μέτρων για τη στήριξη και την ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ειδικότερα, όπως είπε, με σημερινή τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών «απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών».

Επίσης, από το υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για τη διάθεση του εφάπαξ επιδόματος στους πληγέντες από την πυρκαγιά, στα τέσσερα κέντρα που έχουν ανοίξει για αυτό το σκοπό σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέτα και στο υπουργείο Υποδομών. Η πορεία κατάθεσης των αιτήσεων συνεχίζεται ομαλά -όπως είπε- και έως τις 16:00 είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις. Από σήμερα εξάλλου τέθηκε σε λειτουργία και η τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 210-6247000 στην οποία μπορούν να καλούν οι πληγέντες και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν,είτε το υπουργείο Υποδομών, είτε για φορολογικά θέματα που αφορούν την ΑΑΔΕ. Επίσης, συνεχίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου, η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων.

Το υπουργείο Εργασίας υπογράφει σήμερα όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά. Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα, όπως οι ρυθμίσεις εισφορών και δόσεων, το επίδομα ανεργίας και η εφάπαξ ενίσχυση στους άνεργους, οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ. Επίσης, οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει ανοίξει τηλεφωνική γραμμή, που εξυπηρετεί σε προτεραιότητα τους πληγέντες στον τηλεφωνικό αριθμό 1555, για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παροχές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής σύμφωνα με την οποία οφείλουν να παρθούν άμεσα μέτρα και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των οικιστικών στρεβλώσεων, ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της χώρας από ενδεχόμενο νέων φυσικών καταστροφών η σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης, ιδιαίτερα δε σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό, αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις». Το σχέδιο αυτό πρόσθεσε, «πρόκειται να παρουσιάσει πιθανότατα αύριο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης».

Επίσης σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό, τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση. Όπως είπε, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της σχετικής λίστας.