Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Η ημερομηνία και το ερώτημα που θα τεθεί εγκρίθηκαν σήμερα από το κοινοβούλιο

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει τελικά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα. Στο δημοψήφισμα οι κάτοικοι της γείτονος χώρας θα κληθούν να πάρουν θέση τόσο για το ονοματολογικό όσο και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 68 βουλευτές σε σύνολο 120 τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με το ερώτημα: «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και της αποδοχής της συμφωνίας για το ονοματολογικό μεταξύ της δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Να σημειωθεί πως οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE δεν ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δηλώνοντας για ακόμη μία φορά τη διαφωνία τους με τη συμφωνία. Μάλιστα, ο βουλευτής του κόμματος, Ιγκόρ Γιανούσεφ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το ερώτημα που θα τεθεί στους πολίτες, τονίζοντας πως πρόκειται «για ένα ερώτημα διφορούμενο, πολυδιάστατο και σίγουρα χειριστικό».

Πάντως, όπως τόνισε στην ομιλία του, πριν την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, το δημοψήφισμα θα έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα» και όχι δεσμευτικό.