Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας

Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας

Ο πρωθυπουργός παρείχε πλήρη κάλυψη στους επιτελείς των σωμάτων ασφαλείας

«Θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη της τραγωδίας. Θεωρώ κάτι τέτοιο αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καλώντας ταυτόχρονα του υπουργούς να αναλάβουν και εκείνοι την ευθύνη.

«Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά αυτό που οφείλουμε στη μνήμη τους, είναι τουλάχιστον σεβασμός» είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του και συμπλήρωσε: «Σας κάλεσα, γιατι θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Και σας καλώ να το κάνετε κι εσεις, γιατί αυτό είναι αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας». Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής θητείας. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δε σας κρύβω, ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας. Πόνος, συντριβή για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα και άδικα. Αλλά και αγωνία».

«Αγωνία» όπως είπε «αν πράξαμε σωστά, σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω, από όσους έφυγαν άδικα». Συμπλήρωσε δε, ότι «όπως επίσης δε θέλω να κρύψω, ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες, για να μειώσουμε τις ευθύνες».

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέχεια, ότι «θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» και συνμπλήρωσε ότι «θεωρώ, ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας. Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα».

Κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην οικιστική αυθαιρεσία. Είπε συγκεκριμένα ότι «σήμερα λοιπόν κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα, που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες. Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους. Αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «και όσο κι αν είναι σωστό -και είναι σωστό- ότι δεν μπορούσαμε σε 3 χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε, αν κάναμε ό, τι πρέπει για να το αλλάξουμε. Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής, που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, μήπως διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε, όσο έπρεπε αποφασιστικά, τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις βεβαίως που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν».

Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης αποτελούν πράξη πολιτικής δειλίας

Απαντώντας στην αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου για παραιτήσεις, ο πρωθυπουργός είπε, ότι «επειδή από πολλές πλευρές έχει μπει ένα ζήτημα αποκεφαλισμών υπευθύνων ή δήθεν υπευθύνων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας». Παρείχε δε πλήρη κάλυψη στους επιτελείς των σωμάτων ασφαλείας, λέγοντας «πολύ περισσότερο που η εύκολη καταδίκη και οι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων -πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών- και της ηγεσίας τους, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος και με ηρωισμό, με κίνδυνο της ζωής τους».

Συνέχισε λέγοντας «ας μην πυροβολούν λοιπόν, οι διάφοροι κριτές και πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους, στα μέτωπα της φωτιάς, έδωσαν τη μάχη και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους, που έσπευσαν ηρωικά στον υπέρ πάντων αγώνα. Κοντά και στον τελευταίο πολίτη. Τους αστυνομικούς, που αν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης, σήμερα θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερους νεκρούς. Τους λιμενικούς, που στη θάλασσα γλίτωσαν από τον θάνατο εκείνο το βράδυ εκατοντάδες συνανθρώπους μας. Τους κρατικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης που έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της μάχης με τη φωτιά».

Συνεχίζοντας τα περί «αποκεφαλισμών» όλων εκείνων που ήταν στην πρώτη γραμμή, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους «κριτές και τους πολέμαρχους του καναπέ» «να πυροβολούν εμάς, εν πάση περιπτώσει, όχι εκείνους. Εδώ είμαστε. Και δεν έχουμε σκοπό να δραπετεύσουμε» είπε. Τόνισε δε, ότι «αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και μια προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων».

Να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες τραγωδίες

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαφείς ενδείξεις εμπρησμών, τονίζοντας ωστόσο, ότι η Πολιτεία οφείλει να οργανωθεί, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες τραγωδίες. «Οι ενδείξεις που έχουμε, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω, ποιος ήταν ο στόχος, αλλά δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας, όπως έκαναν άλλοι» είπε τονίζοντας ότι «ξέρουμε όμως, ότι οφείλουμε να οργανώσουμε την κοινωνία απέναντι στις εγκληματικές πράξεις. Το καλοκαίρι δεν τελείωσε. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Να οργανώσουμε την άμυνα της κοινωνίας και της Πολιτείας».

Υποστήριξε ότι «με ταχύτατους ρυθμούς θα αναμορφώσουμε και θα αναβαθμίσουμε, με βάση νέες ανάγκες, νέους κινδύνους και ευρωπαϊκή εμπειρία, τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Να εγγυηθούμε το απλό και αυτονόητο για κάθε πολιτισμένη κοινωνία: Ότι δεν θα υπάρξουν άλλες, παρόμοιες τραγωδίες». «Εχουμε ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανένα, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και να ανήκει, να ανακόψει την πορεία μας» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην κατάρτιση εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών. Με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων και ειδικών. Στην προσπάθεια αυτή καλώ να συμμετάσχουν οι πάντες. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γιατί είναι μια προσπάθεια εθνική και ένα καθήκον που απορρέει για όλους από την σημερινή τραγωδία, που ζει η χώρα και ο ελληνικός λαός».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος «αν χρειαστεί να "σπάσουμε αβγά", να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια και με μέτρα-ασπιρίνες και μεγάλα λόγια, να περιμένουμε άβουλοι την επόμενη τραγωδία».