Σκουρλέτης: Υπήρξε εντολή εκκένωσης, αλλά…

Σκουρλέτης: Υπήρξε εντολή εκκένωσης, αλλά…

Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι η άναρχη δόμηση στάθηκε εμπόδιο στην εκκένωση της περιοχής

«Υπήρξε εντολή για εκκένωση για την πάνω πλευρά από την Μαραθώνος» δήλωσε κατηγορηματικά σήμερα μιλώντας στον ρ/σ Real FM ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, επιρρίπτοντας ουσιαστικά την ευθύνη για το χάος που οδήγησε στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική, στις πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

«Θα ήταν επιπόλαιο να πούμε, ότι φταίει το ένα ή το άλλο. Ήταν συνδυασμός πολλών καταστάσεων» είπε ο κ. Σκουρλέτης. Επεσήμανε δε, ότι «όταν μιλάμε για τέτοιες συνθήκες, για τέτοιες ταχύτητες ανέμων και σε ένα τέτοιο δομημένο περιβάλλον, όπως έχει φτιαχτεί τις τελευταίες δεκαετίες στο Μάτι, δρόμοι τυφλοί, το μεγαλύτερο κομμάτι του είναι υπό ένταξη στο σχέδιο, όλα αυτά οδηγούν σε τυφλούς δρόμους, δρόμους που οδηγούν σε γκρεμούς ή σε κλεισμένες με μαντρότοιχους εκτάσεις». Υπογράμμισε δε, ότι δύο καταστροφές από διαφορετική αιτία, αυτή της Μάνδρας και αυτή στο Μάτι, οφείλονται σε αυτό «που λέγεται άναρχος σχεδιασμός μιας πόλης».

Όσον αφορά στις καταγγελίες για μη εντολή εκκένωσης της περιοχής, δήλωσε κατηγορηματικά, ότι «υπήρξε εντολή για εκκένωση για την πάνω πλευρά από την Μαραθώνος, στην περιοχή του Βουτζά, το άκουσα από την κ. Τσούπρα. Η πρώτη εντολή εκκένωσης δόθηκε και ήμουν αυτήκοος μάρτυρας, για τις παιδικές κατασκηνώσεις και μετά δίνονταν τμηματικές εντολές. Το υπόλοιπο δεν μπορούσε να γίνει προφανώς με διαγγέλματα. Μιλάμε, χωρίς να ξέρω να σας πω αν έγιναν στο πρώτο 10λεπτο ή 20λεπτο, μιλάμε για έναν ωφέλιμο χρόνο που μόλις ξεπερνά τη μισή ώρα».

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ακόμη, ότι «δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει, ότι δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς, αλλά λέω, πόσο περιορισμένες ήταν οι δυνατότητες», σημειώνοντας ότι «δεν μπορώ να έχω εκτίμηση, αν μπορούσε στον δεδομένο χρόνο που υπήρχε, να έχουμε μια πετυχημένη εκκένωση του συνόλου της περιοχής», για να συμπληρώσει, ότι «αυτό που διαπίστωσα, ήταν ότι είχαν μπλοκάρει οι δρόμοι και δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση πυροσβέστες και ΕΚΑΒ».

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών «η Πολιτική Προστασία έχει μια σειρά σχέδια, τα οποία εφαρμόζει σε ανάλογες περιπτώσεις. Μέσα σε αυτά και τα σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πόσο επικαιροποιημένα είναι αυτά, δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς. Η Πολιτική Προστασία με την Πυροσβεστική δεν είναι στο υπουργείο Εσωτερικών, υπάγονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Ερωτηθείς αν όλα έγιναν σωστά από την πλευρά της Πολιτείας, είπε ότι «όταν έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεκάδων νεκρών, όταν έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα τόσο μεγάλων απωλειών, προφανώς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς, ότι όλα πήγαν ρολόι. Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες πρέπει να αναζητούμε το παραμικρό περιθώριο, να μετριάσουμε τις επιπτώσεις αυτής της τραγωδίας. Θα δούμε αν έγινε με αποτελεσματικό ή λιγότερο αποτελεσματικό τρόπο».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησης υπουργού ή υπουργών της κυβέρνησης, ο κ. Σκουρλέτης είπε, ότι «θεωρώ ότι η παραίτηση πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή πάνω στο τραπέζι» για να συμπληρώσει, ότι «θεωρώ ότι δεν υπάρχει υπουργός, που να μην πέρασε από το μυαλό του η σκέψη, που να μην μοιράστηκε αυτή τη σκέψη (σ.σ παραίτησης), αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε άλλες δυνάμεις, από διάφορα άλλα κέντρα, οι οποίες με έναν πολιτικό τρόπο προσπαθούν να δημιουργήσουν μια τέτοια κατάσταση, που θεωρούν, ότι όλα μπορούμε να τα ξεχάσουμε, εκτονωνόμενοι σε μία παραίτηση υπουργού. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο μόνο, το ζητούμενο είναι να γίνουν όλα που είπαμε πριν».