Μπαλάφας: Γελάει ο κόσμος με τον κ. Μητσοτάκη

Μπαλάφας: Γελάει ο κόσμος με τον κ. Μητσοτάκη

Επικρίνει το φιλεργατικό προφίλ του προέδρου της ΝΔ, υπενθυμίζοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά

Σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση σχολιάζοντας τη στάση της άσκησε μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι «γελάει ο κόσμος με την πολιτική του κ. Μητσοτάκη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάφας «ο κόσμος "γελάει" με δυο πράγματα, με πίκρα και με νόημα. Πρώτο, με τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Βρούτση και τον κ. Βενιζέλο, που έφεραν τα PSI και την άγρια λιτότητα, που έφεραν τις 11 μειώσεις συντάξεων σε μια τετραετία και τις απολύσεις, οι οποίοι παρουσιάζονται σήμερα ως φιλεργατικοί. Δεύτερο, "γελάει" με την πολιτική του κ. Μητσοτάκη που ζητάει εκλογές από την πρώτη ημέρα και τώρα μάλιστα πριν τη ΔΕΘ, τον Αύγουστο δηλαδή…».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση ζητήματα όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό να επηρεάσουν την πορεία, που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα της χώρας έξω από το μνημόνιο, επεσήμανε ότι «προβλήματα στην πορεία μέχρι τις 20 Αυγούστου και την έξοδο από το μνημόνιο αλλά και μετά, δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν. Θα είναι όμως διαφορετικού χαρακτήρα. Δε θα είναι ο ασφυκτικός έλεγχος των εποπτών ανά διαστήματα. Η στάση και η αντιμετώπιση μας στην εφαρμογή του τριετούς προγράμματος που υπογράψαμε το 2015, κατάφερε να αλλάξει ακόμη και τη στάση των δανειστών μας».

Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο

Αναφερόμενος στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μπαλάφας τόνισε, ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει, εάν θα είναι ένα σύνολο χωρών κλεισμένων στον εαυτό τους ή μια οικονομική και πολιτική Ένωση με ισχυρές δόσεις αλληλεγγύης και κατανόησης, αλλιώς η Ευρώπη δεν θα μπορεί να υπάρξει».

Ακόμη, υπογράμμισε, ότι «η χώρα μας, μαζί και με τα άλλα θέματα που αντιμετωπίζει και την απασχολούν το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως τα ζητήματα της οικονομίας και της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο, τη μεταμνημονιακή φάση με τα μέτρα και τις ελαφρύνσεις, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και το ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Είναι πλέον καθαρό, ότι και να λένε ορισμένα κράτη-μέλη ότι δεν τους αφορά το θέμα, από την τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τις συζητήσεις, τις κόντρες, με τα μέτωπα που διαμορφώθηκαν, ότι το ζήτημα δεν μπορεί πια να αγνοηθεί, δεν μπορεί να μπει κάτω από το χαλί. Το θέμα θα είναι παρόν για τα επόμενα χρόνια, όπως αποτυπώθηκε και από τη δήλωση του κ. Μοσκοβισί, και όλοι πρέπει να πάρουν θέση και ευθύνη».

Ο υφυπουργός πρόσθεσε, ότι «εμείς αυτό που λέμε, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, με βασικό σημείο αιχμής τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφυγικών/μεταναστευτικών πληθυσμών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης», προβλέποντας ότι «θα υπάρξει σίγουρα τα επόμενα χρόνια μια σύγκρουση μεταξύ της πολιτικής του στρουθοκαμηλισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με τη φωνή της λογικής, του ορθολογισμού, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς».