Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία με την Αθήνα

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία με την Αθήνα

«Χαστούκι» για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δημοσκόπηση που φέρνει μπροστά το «Όχι» στην Συμφωνία των Πρεσπών

Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της γείτονος χώρας, με το οποίο όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο MIA, συμφώνησαν άπαντες εκτός του ηγέτη του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χριστιάν Μικόσκι, ο οποίος αποχώρησε από τη συνάντηση.

Ο Ζάεφ ενημέρωσε στη συνάντηση τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ενδεχόμενη διατύπωση της ερώτησης στο δημοψήφισμα, η οποία θα είναι:

«Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε μετά την συνάντηση, ότι όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, που έμειναν μέχρι το τέλος της συνάντησης, τάχθηκαν υπέρ της επιτυχούς διεξαγωγής του επικείμενου δημοψηφίσματος και χαρακτήρισε την συμπεριφορά του Μικόσκι επιπόλαια, ανεύθυνη και προσβλητική για όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της χώρας.

Ο Ζάεφ ανακοίνωσε, πως αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, στην οποία ο Μικόσκι, όπως ανέφερε ο Ζάεφ, θα έχει ακόμη μια ευκαιρία να αποδείξει, εάν είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της εταιρείας MRCETE Vision για λογαριασμό της ιστοσελίδας MKD.mk, η οποία διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι το 54,1% των πολιτών της γείτονος χώρας απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, διαψεύδοντας την αισιοδοξία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Ψηφίστηκε ομόφωνα η διακήρυξη για την ένταξη του ΝΑΤΟ

Ομόφωνα ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων σήμερα από την κυβερνητική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση η διακήρυξη της διαδικασίας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IBNA. Ο εισηγητής του κυβερνώντος SDSM, Χάρι Λόκβενετς τόνισε, ότι «αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταξη του ΝΑΤΟ «φέρνει ασφάλεια, σταθερότητα, αλλά και οικονομικά οφέλη».

Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Ντράγκαν Ντάνεφ δήλωσε, ότι αυτό το κόμμα του υποστηρίζει την διακήρυξη, τονίζοντας ότι αυτή θα συμβάλει αποφασιστικά στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Σημειώνεται, ότι η πρόσκληση προ λίγων ημερών της χώρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, περιλαμβάνει την προϋπόθεση, ότι θα ψηφιστεί η συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο όνομα της χώρας.