Τζανακόπουλος: Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις από το 2019

Τζανακόπουλος: Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις από το 2019

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος

Οι δυνατότητες για τις πολιτικές που θα μπορούν να ασκηθούν στην οικονομία μετά και το τυπικό τέλος της μνημονιακής επιτροπείας την 21η Αυγούστου, θα είναι αρκετά μεγαλύτερες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τ/σ ΑΝΤ1.

Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε, ότι ήδη είναι ψηφισμένος ο νόμος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ότι θα μπουν σε τροχιά οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2019 να δούμε μια πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης», καθώς όπως είπε, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 750 εκατ. ευρώ «που θα είναι διαρκής, δηλαδή πλέον δεν θα είναι η λογική ενός κοινωνικού επιδόματος που θα δίνεται εφάπαξ και μόνο στην περίπτωση που έχουμε υπερπλεόνασμα». «Έχουμε» διευκρίνισε «μια διαρκή δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος αυξάνεται περισσότερο το 2020 και πάει ο λέγοντας, επομένως εκεί πια θα δούμε μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να είναι και ο ΕΝΦΙΑ σε αυτά, σημείωσε ότι «οι φόροι ξέρετε πάρα πολύ καλά ποιοι είναι» και πως δεν πρέπει να προτρέχουμε, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες για το τέλος του 2018 και όλο το 2019 και θα περιγράψει με πολύ μεγάλη σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης. Σχετικά με το ζήτημα της περικοπής συντάξεων, η προνομοθέτηση του οποίου ήταν αποτέλεσμα πίεσης του ΔΝΤ, είπε μεταξύ άλλων, ότι «παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και από αυτή την εξέλιξη εξαρτώνται οι αποφάσεις που θα πάρουμε».

Εξήηγησε ειδικότερα, ότι «έχουμε δέσμευση για τήρηση του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2019», τονίζοντας πως «αυτός ο στόχος θα τηρηθεί». Υπογράμμισε ακόμη, ότι από την 21 Αυγούστου η κατάσταση θα είναι ριζικά διαφορετική, η παρακολούθηση δεν είναι των μέσων, αλλά των στόχων. Και πως «εφόσον οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά». «Εφόσον οι στόχοι τηρούνται, η διακριτική ευχέρεια για την επιλογή των μέσων θα είναι στην κυβέρνηση» υπογράμμισε.

Σχετικά με την αναστολή του μέτρου αύξησης ΦΠΑ στα πέντε νησιά, που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών ροών, σχολίασε ότι προκαλούσε δημοσιονομικό κενό 24 εκατ. ευρώ και γι' αυτό «μια ακραία ομάδα στο εσωτερικό του γερμανικού κοινοβουλίου και δρώντας με έντονο σχολαστικισμό, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα, για να καλυφθεί το κενό». «Δεν υπήρχε περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα για 24 εκατ.», σημείωσε. Υπογράμμισε δε ότι «από τη στιγμή που έχει ζητηθεί ισοδύναμο μέτρο, ανοίγει και την πόρτα ώστε ο ΦΠΑ να παραμείνει και για το 2019».

«Η ΝΔ έχει χάσει την ψυχραιμία της, βρίσκεται σε αδιέξοδο»

Απαντώντας σε κατηγορίες της ΝΔ για παροχολογία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι «έχει καταρρεύσει το καταστροφολογικό της αφήγημα και βρίσκεται πολιτικό αδιέξοδο. Η ΝΔ έχει χάσει την ψυχραιμία της γιατί βλέπει ότι η σημερινή κυβέρνηση ολοκληρώνει τον κύκλο του προγράμματος και βγαίνει σε μια φάση που θα μπορεί να ασκήσει με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία πολιτικές κοινωνικής στήριξης. Ενισχύουμε την προσπάθεια μας αυτή με μια συνετή πολιτική χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».

Τόνισε ότι από τον Αύγουστο περνάμε σε μια νέα μέρα και πως αυτό δεν σημαίνει, ότι επιστρέφουμε στο παρελθόν και τη λογική της σπατάλης του δημόσιου χρήματος. «Θα έχουμε μια συνετή πολιτική στη βάση των στόχων του προγράμματος, αλλά είτε το θέλει η ΝΔ, είτε όχι -που δεν το θέλει-, θα έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τις πολιτικές στήριξης των κατώτερων στρωμάτων». Επεσήμανε ότι αυτό το έκανε η κυβέρνηση ακόμα και εντός του μνημονίου και έθεσε το ερώτημα, αν είναι παροχολογία η δυνατότητα που δόθηκε σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους, να έχουν δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια υγεία ή η επιστροφή του μερίσματος το 2016 και το 2017, για να τονίσει ότι αυτά δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα στα πρωτογενή πλεονάσματα.