Ξέσπασμα Κουβέλη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Ξέσπασμα Κουβέλη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Πυρά κατά του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας

Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας κατέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καθόλου κανονικό περιβάλλον σε δικαστικό και νομικό επίπεδο για τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη» και προσθέτοντας ότι «για τον λόγο αυτό έχω μιλήσει και για βαρβαρότητα δικαίου, με την έννοια ότι οι δύο στρατιωτικοί μας παραμένουν επί 4 και πλέον μήνες κρατούμενοι, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Αυτό είναι το δίκαιο -σε εισαγωγικά η λέξη- της Τουρκίας. Είναι πράγματα, τα οποία είναι εντελώς ξένα προς τον δικαιακό πολιτισμό».

Μιλώντας στον ρ/σ Real FM, ο κ. Κουβέλης είπε ότι «οι πιέσεις προς την Άγκυρα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων συνεχίζονται σε πολλαπλά επίπεδα», ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μία φορά, ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους, για τους οποίους όπως σημείωσε, η χορήγηση πολιτικού ασύλου από την Ελληνική Δικαιοσύνη έγινε σύμφωνα με το εθνικό, το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Αναφορικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να πιέσει περισσότερο για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Κουβέλης τόνισε, πως στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ αυτό το ζήτημα τέθηκε τόσο από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, με τον πλέον σαφή και δυναμικό τρόπο.

Για τις τουρκικές προκλήσεις επεσήμανε, ότι κατά την κρίση του δεν θα μειωθεί η ένταση τους προσθέτοντας: «Ήταν λανθασμένη η εκτίμηση, που προέβαλαν κάποιοι, ότι η πολιτική τής έντασης αφορούσε μόνο στην προεκλογική τακτική του Ερντογάν». Σχετικά με τον τρόπο που θα εξασφαλίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ποσό που απαιτείται για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «θα βρούμε αυτά τα 25 περίπου εκατομμύρια ευρώ μέσα από οικονομίες που θα κάνουμε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αλλά σας βεβαιώνω ότι αυτές οι οικονομίες δεν θα βλάψουν, σε καμία περίπτωση, ούτε στο ελάχιστο την αποτρεπτική ισχύ της χώρας».

Τέλος για την υπόθεση των δύο Ρώσων διπλωματών, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «η χώρα μας δεν έχει ούτε πολιτική, ούτε κουλτούρα απελάσεων. Για να προβεί η κυβέρνηση στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών, να είστε βέβαιοι ότι είχε στοιχεία και το έπραξε, διότι έπρεπε να υπερασπισθεί την ίδια τη χώρα και να αποτρέψει την οποιαδήποτε επέμβαση -έστω και στο επίπεδο αυτό- στα εσωτερικά μας ζητήματα».