Εμπλοκή στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας με την απέλαση Ρώσων διπλωματών

Εμπλοκή στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας με την απέλαση Ρώσων διπλωματών

Τα σενάρια για το παρασκήνιο της απόφασης για την απέλαση

Εμπλοκή στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία φέρνει η απόφαση της Αθήνας να απελάσει δυο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε άλλους δυο.

Καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο news.gr, επιβεβαίωσε τηνη απόφαση για τα μέτρα σε βάρος των Ρώσων διπλωματών.

Η Ελλάδα, όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ, δεν είχε απελάσει Ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, ενώ τώρα υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σχετικά με το θέμα.

Τα μέτρα σε βάρος των τεσσάρων διπλωματών επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Η Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης πολιτικής θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τονίζοντας όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί σεβασμό προς τις αποφάσεις της. Ερωτηθείς, πάντως, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν «κινήσεις που δείχνουν έλλειψη σεβασμού» προς την εξωτερική πολιτική της χώρας μας από τους τέσσερις Ρώσους.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», τα μέτρα εναντίον των τεσσάρων Ρώσων πρεσβευτών έρχονται ως απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μεταδίδει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας ανακοίνωσε ότι θα «απαντήσει αρμοδίως» στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από την απόφαση της Αθήνας για τα μέτρα σε βάρος των Ρώσων διπλωματών βρίσκεται η δυσαρέσκεια της Μόσχας για τη συμφωνία με τα Σκόπια που υπεγράφη στις Πρέσπες για μετονομασία της ΠΓΔΜ και οι δρόμοι που αυτή ανοίγει για τα Σκόπια προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες φέρονται να προσπάθησαν να εμπλακούν ώστε να επηρεάσουν την τελική έκβαση της συμφωνίας και την επίσημη επικύρωση και ισχύ της.