Κουβέλης: Απαράδεκτο να κρατούνται στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ

Κουβέλης: Απαράδεκτο να κρατούνται στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ

Αιχμές για την παρουσία Αβραμόπουλου, Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν

Έντονη και σε υψηλούς τόνους είναι η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη στην επίσημη πλέον πρόταση της άγκυρας περί συμψηφισμού και ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδραινούπολης με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη επιλογή και πρόταση από την πλευρά της Τουρκίας, με το δεδομένο ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί οι οποίοι ζήτησαν άσυλο και έτυχαν ασύλου στην Ελλάδα, σχετίζεται με τη λειτουργία της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία εφήρμοσε το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο» δήλωσε μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σχολιάζοντας την επιστολή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Αχμέτ Μπεράτ Τζανκάρ, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που συνδέει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μ' αυτό των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε, ότι «ο οποιοσδήποτε συμψηφισμός επιχειρείται από την πλευρά της Τουρκίας -και ειδικότερα από τον κ. Ερντογάν- είναι όλως επιεικώς απαράδεκτος και ασυγχώρητος, με την έννοια ότι οι δύο στρατιωτικοί μας, εκτός των άλλων και πέρα από τα στοιχεία που συγκροτούν το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι ταυτόχρονα και στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δώσει το «παρών» διά εκπροσώπου της στη σημερινή ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου και όπως εξήγησε ο κ. Κουβέλης «δεν είναι δυνατόν όταν καταγράφεται αυτή η απαράδεκτη ενέργεια, που έχει σχέση με την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας, να παραβρεθεί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών ή οποιοσδήποτε άλλος». Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δώσει το «παρών» διά εκπροσώπου της στη σημερινή ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου και όπως εξήγησε ο κ. Κουβέλης «δεν είναι δυνατόν, όταν καταγράφεται αυτή η απαράδεκτη ενέργεια, που έχει σχέση με την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας, να παραβρεθεί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών ή οποιοσδήποτε άλλος».

Σημείωσε, δε, ότι «η παρουσία ή μη παρουσία στην ορκωμοσία Ερντογάν είναι υπόθεση εξωτερικής πολιτικής και δεν είναι ένα δευτερεύον ζήτημα, ούτε από μόνο του μπορεί να διαμορφώσει διαύλους επικοινωνίας για τη μεταβολή των σχέσεων με την Τουρκία» και υπογράμμισε πως ο ίδιος διατηρεί «την αισιόδοξη επιφύλαξη ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στην προσεχή σύνοδο, εκεί μπροστά στο ΝΑΤΟ, θα υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα της όλης υπόθεσης».

Ερωτηθείς εάν αναμένεται αύξηση της έντασης στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα, ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι «θα είναι κυμαινόμενη και κλιμακούμενη η ένταση, την οποία επιλέγει ο Ερντογάν. Κυρίως όχι σε ό,τι αφορά τη δήθεν αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης ή την επικαιροποίηση, με μια άλλη έκφραση που έχει χρησιμοποιήσει η τουρκική πολιτική ηγεσία. Όχι για το Αιγαίο. Αλλά δημιουργεί αυτά τα γεγονότα, κλιμακώνει αυτή την ένταση, με έναν στόχο: να βρεθεί η Τουρκία παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ».

Αυτή η κλιμακούμενη ένταση, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας «μας δημιουργεί ιδιαίτερη υποχρέωση να είμαστε στην αναγκαία ετοιμότητα -δεν μιλάω για επιφυλακή, μιλάω για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Αυτό σημαίνει χωρίς να παρακολουθούμε και να επιλέγουμε την κούρσα των τρελών εξοπλισμών στην οποία μπαίνει η Τουρκία, να φροντίζουμε έτσι ώστε η αποτρεπτική μας δύναμη να είναι πάντοτε σε ετοιμότητα. Και θέλω να πω στους συμπολίτες μας ότι πρέπει να είναι ήσυχοι και να μην ανησυχούν».

Εκτίμησε ότι θα υπάρξει επαναπροσδιορισμός του πλαισίου της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας καθώς, όπως είπε ο κ. Κουβέλης, «δεν μπορεί στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που θέλει να ασκήσει (η Άγκυρα) να πορεύεται με τον τρόπο που έχει πορευτεί μέχρι τώρα». Σε σχέση με την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Κουβέλης σχολίασε ότι «η αντιπολίτευση που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι μια αντιπολίτευση που δεν ορρωδεί προ ουδενός, είναι αδυσώπητη με την έννοια ότι δεν παραλείπει να δανείζεται τις όποιες ακροδεξιές επιλογές, στην προσπάθειά της να οδεύσει, όπως πιστεύει -λαθεμένα εκτιμώ εγώ- προς την κυβερνητική εξουσία».

Καταλόγισε στη ΝΔ «αντιφατικότητα και παλινδρομήσεις» σε ό, τι έχει σχέση με τα εργασιακά και συμπλήρωσε πως «ο υπεύθυνος πολιτικός λόγος είναι, ότι 21 Αυγούστου η χώρα εξέρχεται και τυπικά από τα μνημόνια και έχει μπροστά της ένα χρήσιμο χρονικό πεδίο εκεί να ασκήσει την πολιτική της για την προστασία του κόσμου της εργασίας».