Ποιος θα είναι ο ρόλος του Επιτρόπου Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Ποιος θα είναι ο ρόλος του Επιτρόπου Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου αναφέρεται αναλυτικά στον θεσμό

Για το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας που ψηφίζεται αυτή την Τρίτη στη Βουλή και τις ρυθμίσεις-ασπίδα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, μιλάει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής» αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρεται αναλυτικά στον θεσμό του Επιτρόπου Ασυνόδευτων Ανηλίκων που σκοπό έχει να προστατεύσει τα προσφυγόπουλα από τους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε τους βήμα, να τα βοηθήσει στην κοινωνική τους ένταξη αλλά και να επιτρέψει στο κράτος να έχει σαφή εικόνα για το πόσα είναι και πού βρίσκονται.

«Το κράτος σήμερα δεν ξέρει επίσημα πόσα ανήλικα ασυνόδευτα υπάρχουν στην Ελλάδα. Λένε για 3.500 παιδιά, από τα οποία τα 1.200 είναι κατ' εκτίμηση. Ο νόμος όχι μόνο θα διασφαλίσει για πρώτη φορά τους αριθμούς, αλλά μέσω των επιτρόπων θα εξασφαλίσει το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών» τονίζει η κα Φωτίου και εξηγεί ποια ακριβώς θα είναι η δουλειά του Επιτρόπου Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

«Όταν έρχεται ένας ανήλικος πρόσφυγας μόνος του, καταγράφεται στο κέντρο υποδοχής. Διαπιστώνεται η ανηλικότητα μέσω συνέντευξης με ειδικούς. Μόλις γίνει αυτό, ένας Εισαγγελέας Ανηλίκων αναλαμβάνει προσωρινός επίτροπος. Ψάχνει να δει σε ποια δομή θα τοποθετήσει το παιδί, ποιος θα το συνοδεύσει. Επειδή οι Εισαγγελείς είναι περιορισμένοι σε αριθμό εισάγουμε το θεσμό του επαγγελματία επιτρόπου. Αυτός θα είναι είτε επαγγελματίας συναφούς περιεχομένου, για παράδειγμα κοινωνικός λειτουργός, κοινωνιολόγος, ψυχολόγος, παιδαγωγός, είτε άνθρωπος που έχει γνώση από παιδιά. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) θα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση, θα περιγράφει τα απαραίτητα προσόντα, θα έρθουν οι ενδιαφερόμενοι, θα μοριοδοτηθούν και μετά θα εκπαιδευθούν. Έτσι θα προκύψει ένα Μητρώο Επιτρόπων»

-Πόσα παιδιά θα εποπτεύει κάθε επίτροπος;

Στην Ευρώπη φθάνει μέχρι και τα 20. Ο αριθμός ακούγεται μάλλον υπερβολικός αλλά εμείς δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Εκτός του Μητρώου Επιτρόπων που ετοιμάζουμε εδώ και έξι μήνες, σχεδιάσαμε δύο ακόμη ηλεκτρονικές εφαρμογές: το Μητρώο των Ασυνόδευτων και το Μητρώο των Κέντρων Φιλοξενίας τους. Για κάθε ανήλικο θα υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος που θα ενημερώνεται από τον Επίτροπο για το πού βρίσκεται το παιδί κάθε μέρα.

-Θα είναι αμειβόμενη εργασία;

Βεβαίως. Θα υπογράφεται σύμβαση ορισμένου χρόνου ανάμεσα στον Επίτροπο και το ΕΚΚΑ για κάθε ανήλικο χωριστά. Στο νομοσχέδιο έχουμε βάλει κατ' εκτίμηση ένα πλαφόν συνολικού κόστους μισθοδοσίας 2,8 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Μιλάμε για εργασία που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πλήρους απασχόλησης. Ο Επίτροπος θα πρέπει κάθε εβδομάδα να συντάσσει έκθεση για κάθε ανήλικο, να το επισκέπτεται. Αν φύγει και βρεθεί μετά σε κάποιο φυλάκιο θα σπεύδει. Αυτός που επιβλέπει ένα παιδί στις Σέρρες, εννοείται πως δεν μπορεί να μένει στην Αθήνα.

-Και πώς εποπτεύεις ένα παιδί που θέλει να φύγει;

Εκεί είναι το πρόβλημα. Τα παιδιά είναι αποφασισμένα να ανοίξουν δρόμο στην Ευρώπη. Για αυτό πέφτουν θύματα τράφικινγκ και δουλεμπόρων. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη στο ανήλικο, να αισθάνεται ότι εμείς είτε θα του βρούμε καθαρό διάδρομο προς τους συγγενείς του (οι διαδικασίες επανένωσης καθυστερούν ασύλληπτα στην Ευρώπη)., είτε θα το βοηθήσουμε όσο μένει εδώ να κερδίσει το χρόνο του μαθαίνοντας γλώσσες, δεξιότητες, κομπιούτερ. Από την άλλη προσπαθούμε να επαναλάβουμε πρωτοβουλίες όπως εκείνη της Βρετανίας που μέσω της τροπολογίας του λόρδου Νταμπς, δέχθηκε στο έδαφός της 90 προσφυγόπουλα από την Ελλάδα. Εκτιμώ πως και άλλα κράτη μέσω διμερών συμφωνιών μπορεί να δεχθούν ανηλίκους μήπως και «συγχωρεθούν» επειδή αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες...