Πότε θα έρθει στην ελληνική Βουλή η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Πότε θα έρθει στην ελληνική Βουλή η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων εκτιμάται ότι θα έρθει προς επικύρωση από την Ελλάδα την άνοιξη του 2019

Την άνοιξη του 2019 θα έρθει εκτός απροόπτου προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο προθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάφ.

Ο κ. Ζάεφ μιλώντας για τις επόμενες κινήσεις του σχετικά με το θέμα, μετά και την υπερψήφιση για δεύτερη φορά της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, έθεσε ως πιθανές ημερομηνίες του δημοψηφίσματος στη χώρα του την 23η ή την 30η Σεπτεμβρίου ή την 7η Οκτωβρίου. Σύμφωνα μάλιστα με πολιτικούς αναλυτές, η κυβέρνηση Ζάεφ δεν αποκλείεται, προκειμένου να πιέσει το γειτονικό λαό να ψηφίσει θετικά στο δημοψήφισμα, να συνδέσει στο ερώτημα που θα τεθεί τη συμφωνία με την ενταξιακή προοπτική της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται, το ερώτημα που θα τεθεί, θα μπορούσε να είναι: «Να ενταχθεί η χώρα ως Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή όχι;».

Αμέσως μετά και εφόσον υπερψηφιστεί η συμφωνία στο δημοψήφισμα, θα ακολουθήσει η συμφωνηθείσα με την Ελλάδα αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος χώρας στην Βουλή των Σκοπίων. Δεδομένου ότι το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ προβλέπει, ότι πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα 100 ημερών από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε, ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας του θα έχει επικυρωθεί από τη Βουλή των Σκοπίων έως τις 15 Ιανουαρίου του 2019.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος αυτού, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκτιμά, ότι η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση στην Ελληνική Βουλή την άνοιξη του 2019.