Προεκλογικοί τόνοι στη Βουλή με καταγγελίες για βαλίτσες, ψεύτες και τσάμπα μάγκες

Προεκλογικοί τόνοι στη Βουλή με καταγγελίες για βαλίτσες, ψεύτες και τσάμπα μάγκες

Σκληρές προσωπικές επιθέσεις από Τσίπρα και Μητσοτάκη

Προεκλογικές ημέρες θυμίζουν πλέον οι συνεδριάσεις στη Βουλή με τις κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να φτάνουν στα άκρα. Κατά την «ολομέτωπη» χθεσινή σύγκρουση στη συζήτηση για οικονομία και συμφωνία με τα Σκόπια, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, διασταύρωσαν τα ξίφη τους ενώ δεν έλειψαν οι σκληρές προσωπικές επιθέσεις.

Οι αμοιβαίες προσωπικές επιθέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πόλωσαν έντονα το κλίμα. Ενώ και οι αναφορές του υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ για «βαλίτσες με χρήματα που κυκλοφορούν» έφτασαν την ένταση στο «κόκκινο».

Πλέον όλα δείχνουν ότι η προεκλογική περίοδος θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και το κλίμα διαμορφώνεται ιδιαίτερα έντονο με εκφράσεις όπως «ντροπή, ντροπή, ντροπή» που φώναζε ο Αλέξης Τσίπρας για τις μειώσεις στις συντάξεις, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τις ζήτησε στο Βερολίνο και τα «ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης, με το Ψ κεφαλαίο», που απάντησε ο αρχηγός της ΝΔ έδωσαν τον τόνο.

Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, οι δύο άνδρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους στις πρωτολογίες και στις δευτερολογίες τους. Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην σκληρή κριτική που του έκανε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι «είναι δείγμα θράσους η κριτική της Ν.Δ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα όταν είχατε συμφωνήσει σε πλεονάσματα 4,5%».

Αναφερόμενος στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για ταύτιση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Όρμπαν και την πιο ακραία αντιευρωπαϊκή πρόταση, και ότι δεν ακούει ούτε καν τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Δεν μπορείτε να εκφράζετε στο εσωτερικό την πολιτική Κουρτς και στο εξωτερικό να λέτε για ευρωπαϊκές λύσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Να τελειώνουμε με αυτό το ανέκδοτο. Σταματήστε κ. Μητσοτάκη να παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως θύμα δήθεν κακόβουλων δημοσιευμάτων με ενορχηστρωτή το Μαξίμου. Έλεος αφήστε αυτή την καραμέλα. Ποσώς μας ενδιαφέρει η προσωπική σας ζωή, είστε όμως δημόσιο πρόσωπο όπως και εγώ. Διεκδικείτε να γίνετε πρωθυπουργός, εγώ έγινα» ανέφερε.

Όσον αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό και γίνεται μακεδονομάχος για να σώσει το κόμμα του.

«Ο διεθνής τύπος και η Ευρώπη γνωρίζουν ότι γίνατε όψιμα μακεδονομάχος από ανάγκη για να μην σας διασπάσουν το κόμμα του εκείνοι που έχτισαν πολιτική καριέρα πάνω σε αυτό το θέμα από το 1992 και μετά. Εκεί που κάνετε όμως την μεγαλύτερη λαθροχειρία είναι στο θέμα του έθνους γνωρίζετε πολύ καλά ότι πουθενά στην συμφωνία δεν υπάρχει αναγνώριση μακεδονικού έθνος. Υπάρχει μόνο το θέμα της ιθαγένειας. Είναι ντροπή σας να παραπληροφορείτε τον ελληνικό λαό, να διαστρεβλώνετε και να λέτε ότι αναγνωρίσαμε μακεδονικό έθνος. Ο υπουργός εξωτερικών και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι και καμία σχέση δεν έχουν με την παράδοση και την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας».

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρόεδρο της ΝΔ ως «τζάμπα μάγκα» για την τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με τις περικοπές συντάξεων.

Χαρακτήρισε «τρυπολογία» την τροπολογία, γιατί, όπως είπε, είναι μια «τρύπα στο νερό», ενώ προσέθεσε ότι είναι «η επιτομή της γελοιότητας και του κυνισμού» του κ. Μητσοτάκη.

Επισήμανε, ακόμα ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι ποντίκια για να χωθούν στην «τρύπα», αλλά είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα είπε: «Δηλώνετε υπερήφανοι για το δημοψήφισμα, ενώ έκλεισαν οι τράπεζες. Μας είπατε τι καλά που τα κάνατε στο δημοψήφισμα. Μόνο που σας διέφυγε ότι, σαν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του κλεισίματος των τραπεζών, χρειάστηκε 3η ανακεφαλαιοποίηση. Καταστρέψατε με το δημοψήφισμα αξία του Έλληνα φορολογούμενου περίπου 25 δισ. ευρώ και χορεύατε τσάμικο με τους χρυσαυγίτες στο Σύνταγμα».

Αναφέρθηκε στις συντάξεις λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί 13η και 14η σύνταξη και ότι εξαπατά τους συνταξιούχους.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το Σκοπιανό και ρώτησε: «Αναγνωρίστηκε ή όχι μακεδονική εθνικότητα; Ο κ. Ζάεφ τι λέει; Το nationality στα ελληνικά μεταφράζεται ως εθνότητα. Η συμφωνία στη σελίδα 2 λέει nationality. Oλη η καμπάνια του κ. Ζάεφ βασίζεται στο επιχείρημα ότι «πήραμε από την Ελλάδα αυτά που πάντα θέλαμε, γλώσσα και εθνότητα. Η συμφωνία λέει nationality, που είναι η εθνότητα. Η ιθαγένεια είναι citizenship. Μάθετε και λίγα αγγλικά. Ρωτήστε τον κ. Ζάεφ, η καμπάνια του στηρίζεται στο ότι πήρε τη γλώσσα και την εθνότητα».