Τσίπρας: Ανοίγει ένας πιο ελπιδοφόρος δρόμος στα Βαλκάνια

Τσίπρας: Ανοίγει ένας πιο ελπιδοφόρος δρόμος στα Βαλκάνια

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος, τόνισε ο πρωθυπουργός

«Σε αυτόν τον χρόνο είχαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που ένα χρόνο πριν ίσως φαινόταν αδιανότητο ότι θα επιτευχθεί, όμως είναι γεγονός και θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για όλη την περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις των αρχηγών των κυβερνήσεων Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας στην Θεσσαλονίκη.

«Σε αυτόν τον τελευταίο χρόνο σχεδόν κανείς δεν θα περίμενε, ότι θα άλλαζαν τόσα στην περιοχή μας» είπε, προσθέτοντας ότι «το 2015-2016 περάσαμε την προσφυγική κρίση και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως και το 2017 ήταν δύσκολη χρονιά για την περιοχή με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ». Τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο η πρωτοβουλία της Τετραμερούς συμπίπτει χρονικά με την αντιστροφή αυτής της πορείας αρνητικών γεγονότων για τα Βαλκάνια κι αρχίζει να δημιουργείται μια θετική δυναμική, σημειώνοντας ότι «σήμερα κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος».

Σε αυτόν τον χρόνο επισήμανε ο πρωθυπουργός «υπήρξε η υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, η πολύ επιτυχημένη Βουλγαρική Προεδρία και η εξαιρετικά σημαντική Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, ιδέα που αναδείχθηκε από την Τετραμερή». Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη, ότι κατά την διάρκεια της Τετραμερούς οι ηγέτες των κυβερνήσεων των τεσσάρων Βαλκανικών κρατών υπογράμμισαν τη στήριξή τους στο διεθνές δίκαιο, ως το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η συνεργασία και ο διάλογός. Τόνισαν ακόμη τη σημασία που αποδίδουν στην ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία έχει προχωρήσει με σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ανέφερε επίσης, ότι τόνισαν τη στήριξή τους στην ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν, καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012. Ακόμη είπε, ότι συνομίλησαν για την Σύνοδο 16+1 που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Σόφια και τη Σύνοδο της Διαδικασίας Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά της Ελλάδας. Συζήτησαν επίσης και για την Αυστριακή Προεδρία και την μετέπειτα Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ και τις προτεραιότητές τους. «Τα Βαλκάνια» είπε ο πρωθυπουργός «πρέπει να μετατραπόυν σε περιοχή χωρίς εθνικισμούς αλλά με συνανάπτυξη και συνεργασία».

Παρακαλούμε περιμένετε ...