Βούτσης προς Μοσκοβισί: Επιστρέφει η κοινοβουλευτική τάξη

Βούτσης προς Μοσκοβισί: Επιστρέφει η κοινοβουλευτική τάξη

«Με πάρα πολύ μεγάλο κόπο»

Το «σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και κοινοβουλευτικής τάξης, με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η Βουλή των Ελλήνων, αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης» έθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Με πάρα πολύ μεγάλο κόπο και ιδιαίτερα κατά την τελευταία περίοδο, μπορέσαμε να υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη στα προγράμματα τα οποία είχαν συνομολογηθεί, πλην όμως, πολλές φορές, κινηθήκαμε στα όρια του ελληνικού Συντάγματος» επισήμανε ο πρόεδρος του Σώματος και συνέχισε: «Με αυτή την έννοια, το λέω θετικά, από εδώ και πέρα, τουλάχιστον ως προς αυτό το ζήτημα το οποίο δεν είναι ήσσονος, αλλά εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, ειδικά για τη χώρα μας, θα υπάρξει μια διαφορετική, απρόσκοπτη και δημοκρατική λειτουργία, όπως πάντοτε προσπαθούμε να υπάρχει στην ελληνική Βουλή».

Ο κ. Βούτσης υπενθύμισε στον κ. Μοσκοβισί πως σε τρία χρόνια θα γίνουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο οι εορτασμοί για τα διακόσια χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας μας, «γεγονός με ιδιαίτερο συμβολισμό για εμάς» όπως τόνισε, ευχαριστώντας παράλληλα τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων για την έως τώρα συμβολή του.

Ο πρόεδρος της Βουλής προσέφερε στον Ευρωπαίο Επίτροπο κασετίνα με ασημένια μετάλλια, σε μια ειδική επετειακή έκδοση του Κοινοβουλίου, που απεικονίζουν αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης.

«Το βασικό ζήτημα τώρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις αποφάσεις για τη βελτίωση του ελληνικού χρέους, είναι η Βουλή και οι συναρμόδιες Επιτροπές μας να εμπλακούν ακόμα πιο ουσιαστικά στη χάραξη των μεταμνημονιακών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» ανέφερε ακολούθως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, στις οποίες απευθύνθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο κ. Κουράκης είπε πως υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις και το επόμενο κεφάλαιο για την Ελλάδα δεν είναι χωρίς δυσκολίες. «Εν τούτοις όλοι μας θα πρέπει να συνταχτούμε στην κατεύθυνση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας των θυσιών των πολιτών» σημείωσε.

«Θα πρέπει να αναζητήσουμε τους καταλληλότερους δρόμους, ώστε να θωρακίσουμε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που είδαν τα διαθέσιμα εισοδήματά τους να μειώνονται όλα τα προηγούμενα χρόνια δραματικά. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν τρόποι διασφάλισης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος ασφάλισης χωρίς ένταση της λιτότητας, η οποία εξάλλου είναι καταστροφική για την οικονομία» ανέφερε ο Νίκος Μανιός πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Υποθέσεων της Βουλής.

«Με το τέλος του τρίτου προγράμματος, με τη συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα μας μπαίνει σε μια νέα ιστορική και πολιτική περίοδο. Περίοδο αποκατάστασης λαϊκής κυριαρχίας, βελτίωσης του οικονομικού επιπέδου του λαού μας και ενίσχυσης των δημοκρατικών μας θεσμών» είπε ο Κωνσταντίνος Δουζίνας πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

«Υπάρχουν προκλήσεις στη διαδικασία της μεταμνημονιακής πορείας της χώρας. Οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οποίοι παραμένουν υψηλοί, πρέπει να μειωθούν, εναρμονιζόμενοι με τις δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες του ευρώ. Αυτή η δέσμευση αποτελεί τη βασικότερη και εδώ θα αναζητήσουμε πάλι τη βοήθεια του κυρίου Μοσκοβισί» ανέφερε κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης ο Μάκης Μπαλαούρας, μιλώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει, όμως, ότι η συμφωνία της 21ης Ιουνίου δίνει χώρο για την άσκηση θετικής πολιτικής σε κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται, αλλά και προς εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που πλήρωσαν το βαρύ τίμημα της κρίσης.

«Τα Μνημόνια είναι εδώ και παραμένουν. Από τους μνημονιακούς νόμους δεν έχει καταργηθεί κανείς. Τα αντιλαϊκά μέτρα είναι μπροστά μας με το κόψιμο των συντάξεων και τη μείωση στο αφορολόγητο» είπε βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Οι μεταρρυθμίσεις, που μπήκαν και στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Μοσκοβισί, είχαν σαφέστατες στοχεύσεις. Στο πώς, δηλαδή, θα διαμορφωθεί μία πολύ φθηνή εργατική δύναμη, χωρίς συγκροτημένα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι οι «μεταρρυθμίσεις» είναι δράσεις για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Είπε ακόμη ότι η ρύθμιση του χρέους, όπως επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια διασφάλιση, μια εγγύηση που παρέχουν στους ξένους κεφαλαιοκράτες, στα διάφορα Funds, ότι μπορούν με μεγαλύτερη ασφάλεια να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα.

Στην επόμενη ημέρα, αναφέρθηκε εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κατσίκης. «Το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην Ελλάδα είναι και πρέπει να είναι μέρος ενός νέους κεφαλαίου της ΕΕ. Η Ελλάδα πορεύεται μαζί με την Ενωμένη Ευρώπη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, σχεδιάζοντας ένα μέλλον με ενίσχυση των κοινωνικών και δημοκρατικών χαρακτηριστικών, με μεγαλύτερη σύγκλιση και συνοχή, με έμφαση στην ανάπτυξη και απομόνωση των πολιτικών λιτότητας» είπε ο κ. Κατσίκης.

«Αυτό που υπογράψατε με τον καλό μου φίλο, τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν είναι το 4ο μνημόνιο, διότι, κύριε Μοσκοβισί, με την υπογραφή σας δεν έχετε δεσμευτεί ότι θα δώσετε καμία χρηματοδότηση, για τις περικοπές των συντάξεων, του αφορολόγητου και όλα αυτά, που περιλαμβάνει αυτό που εμείς το λέμε το 4ο μνημόνιο και κάποιοι άλλοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν» σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε: «Δεν μιλάμε για 4ο μνημόνιο, μιλάμε για μεταλλαγμένο μνημόνιο, το χειρότερο. Αυτό που δεν το εντοπίζει η επιστήμη και δεν ξέρεις πώς θα το βρεις μπροστά σου».

«Στην Ελλάδα, εδώ και 8 χρόνια, δοκιμάζονται καθημερινά και με σκληρό τρόπο και η δημοκρατία και η λογική, οι πραγματικές αντοχές της δημοκρατίας και της λογικής και χάρη στον ελληνικό λαό παρουσιάζεται η ευκαιρία στην Ευρώπη, να κατανοήσει το πραγματικό βάθος των ιδεών αυτών» ανέφερε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης και πρόσθεσε ότι οι πολίτες έχασαν την πίστη τους στο πολιτικό σύστημα, διότι στο όνομα της δημοκρατίας και της λογικής επιβλήθηκαν παράλογα μέτρα με αντιδημοκρατικό τρόπο.

«Το ό,τι έρχεται σήμερα ο Επίτροπος Μοσκοβισί και μιλάει με τόσο καλά λόγια για τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, περιποιεί τιμή για τους ίδιους, ή μήπως είναι προσβλητικό; Κανονικά θα έπρεπε να είναι προσβλητικό για την παράταξή του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά των ΑΝΕΛ, για τους πατριώτες των Ανεξάρτητων Ελλήνων» είπε εκ μέρους της ΧΑ ο Γιάννης Λαγός και πρόσθεσε: «Είναι ντροπιαστικό να έρχονται εδώ, αφού μας έχουν πάρει τα πάντα, αφού η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έβαλαν την Ελλάδα στα "γαμψά νύχια" των διεθνών τοκογλύφων».