Συζητήσεις επί συζητήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Μάνδρα

Συζητήσεις επί συζητήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Μάνδρα

Για «άθλο» κάνει λόγο η συμπολίτευση και για «ολιγωρία» η αντιπολίτευση

«Άθλο» χαρακτήρισε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Νάσος Αναγνωστόπουλος την ολοκλήρωση των απαιτουμένων, εντός 7μήνου, σημειώνοντας ότι αυτό που «απομένει είναι μόνο η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου», αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Μάνδρας.

Κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είχε ως θέμα την επανάληψη του πλημμυρικού φαινομένου στη Μάνδρα, συζητήθηκαν οι διαδικασίες που ακολούθησε η Περιφέρεια Αττικής για να επισπεύσει την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων όπως και τις νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις που προώθησε για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Περιφέρειας και στην άμεση συνδρομή της προς την Πυροσβεστική, την δημοτική αρχή ή άλλους φορείς που δρούσαν «για την προστασία της πόλης και των κατοίκων της από την ορμητικότητα του χειμάρρου».

Από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας η αρμόδια περιφερειακή σύμβουλος Γιάννα Τσούπρα παρουσίασε τις αιτίες και τις ενέργειες που έγιναν για τον επανασχεδιασμό των έργων καθώς όπως είπε «το νερό διεκδίκησε τη φυσική πορεία του μέσα από τον κεντρικό δρόμο της πόλης». Δρόμος που κατασκευάστηκε επάνω και πέριξ της φυσικής ροής του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης κατά την «άναρχη δόμηση που επέφερε η βιομηχανική ανάπτυξη, μετατρέποντας σε σύντομο σχετικά διάστημα το γραφικό χωριό του Κιθαιρώνα σε κωμόπολη με 12.792 κατοίκων (απογραφή 2011) για τις ανάγκες των οποίων αξιοποιήθηκαν ακόμη και οι επιχωματώσεις που δημιουργούσε», όπως συμπλήρωσε.

Η κ Τσούπρα, πρόσθεσε ότι κρίθηκε επιβεβλημένο «να ακούσουμε τη φύση και να αλλάξουμε τον προηγούμενο κακό σχεδιασμό» τοποθετώντας, τον δρόμο ξέχωρα και μακριά, επάνω από το ρέμα. Επί της ουσίας, όπως είπε, θα κατασκευαστούν έργα ήπιας ανάσχεσης της ροής του νερού σε ψηλά σημεία του όρους, θα διευθετηθεί η ροή του πρώτου ρέματος ώστε να εκβάλλει εντός του άλλου και θα μεταφερθεί μακριά από τις ό,ποιες εκβολές και κοίτες των ρεμάτων στην περιοχή αυτή, ο δρόμος. «Καινούργιος σχεδιασμός καινούργια μελέτη και κυρίως καινούργιες απαλλοτριώσεις, οι οποίες τελικά θα γίνουν με επίταξη την οποία αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο»», τόνισε.

Στη συνεδρίαση οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις άσκησαν έντονη κριτική αποδίδοντας στην Περιφέρεια «ανεπάρκεια, και ολιγωρία», για τη μη εκτέλεση των έργων, ενώ λόγω της απουσία των περισσότερων περιφερειακών συμβούλων ζητήθηκε η επανάληψη της συζητήσεις για την ερχόμενη Πέμπτη.