Φίλης: Δίνουμε φιλοδωρήματα για συντάξεις

Φίλης: Δίνουμε φιλοδωρήματα για συντάξεις

«Δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλες χειρουργικές παρεμβάσεις και αναφέρομαι στις συντάξεις χηρείας, οι οποίες δεν επιβάλλονται από έξω, είναι δικιά μας επιλογή».

Την ανάγκη η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε περικοπή συντάξεων ή αφορολογήτου επισημαίνει ο Ν. Φίλης. Σε ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ακροάσεων της Βουλής για τους διοικητές του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, ο τέως υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλες χειρουργικές παρεμβάσεις και αναφέρομαι στις συντάξεις χηρείας, οι οποίες δεν επιβάλλονται από έξω, είναι δικιά μας επιλογή».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, έχουμε φθάσει πλέον σε ένα σημείο όπου οι συντάξεις που δίνονται είναι φιλοδωρήματα, γι' αυτό και όχι μόνο δεν μπορούν να μειωθούν άλλο, αλλά πρέπει και το ασφαλιστικό σύστημα να ενισχυθεί με δημόσιο πόρο. «Μόνο από τις εισφορές δεν προχωράει το ασφαλιστικό σύστημα εκτός εάν δίνουμε φιλοδωρήματα για συντάξεις. Αυτό γίνεται όντως. Εισφορές που καταλήγουν σε φιλοδωρήματα συντάξεων». Όπως υποστήριξε, το 2070 θα έχουμε 7,5 εκατομμύρια πληθυσμό, εκ των οποίων τα τρία εκατομμύρια θα είναι εργαζόμενοι και 3.100.000 συνταξιούχοι. «Στην καλή εκδοχή, το 2022, δηλαδή 14 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, θα φτάσει η ανεργία στο 14,2%. Ίλιγγος. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε μπροστά σε μεγάλες διαρθρωτικού χαρακτήρα αποφάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, αν δεν θέλουμε να το αφήσουμε να προχωρήσει έτσι. Και το βασικό πρόβλημα για τη βιωσιμότητά του, τούτων δεδομένων, είναι πως θα ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα με δημόσιο πόρο. Με κοινωνικό πόρο».

«Όλοι οι οικονομικοί όροι που υπήρχαν πέρυσι όταν θεσπίζαμε αυτά τα μέτρα, δεν ισχύουν σήμερα. Δεν ισχύουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, του προϋπολογισμού ενώ δεν υπάρχει, για το χρέος, η ρύθμιση που είχαν πει πέρυσι οι εταίροι ότι θα κάνουν. Δεν την έκαναν αυτή τη ρύθμιση, ή για παράδειγμα τον γαλλικό μηχανισμό και δεν υπάρχει και το ΔΝΤ που επέμενε να υπάρχουν αυτοί οι όροι παρότι η κυβέρνηση διαφωνούσε. Άρα, πολιτικά και ηθικά η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις, ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις και βεβαίως και το αφορολόγητο» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Δεν ξέρω αν αυτό το πράγμα γίνει και πότε. Επαναλαμβάνω είναι μια χρέωση πολιτική. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλες χειρουργικές παρεμβάσεις και αναφέρομαι στις συντάξεις χηρείας, οι οποίες δεν επιβάλλονται από έξω, είναι δικιά μας επιλογή. Υπάρχει μια ερώτηση που έχουν καταθέσει πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουμε να ακούσουμε την απάντηση από την κυβέρνηση. Είναι ένα θέμα με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία».