Τσίπρας στο Bloomberg: Θα πάμε μέχρι το τέλος και με 152 βουλευτές

Τσίπρας στο Bloomberg: Θα πάμε μέχρι το τέλος και με 152 βουλευτές

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι πια το «κακό παιδί» των Ευρωπαίων ηγετών σχολιάζει το αμερικανικό πρακτορείο

Τη δέσμευσή του να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους Ευρωπαίους εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Bloomberg από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξει επιστροφή στις αλόγιστες δαπάνες του παρελθόντος, που πυροδότησαν μία από τις χειρότερες χρηματοπιστωτικές κρίσεις στην ιστορία της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνησή του θα πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, όμως τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας και όχι των πιστωτών, το πώς θα τους πετύχει. «Το σημαντικό πράγμα για το τέλος αυτού του προγράμματος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε αυτούς τους στόχους και τώρα η ευθύνη είναι στους Έλληνες, εμάς, ή οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι «θα κάνω ό, τι μπορώ για να μην επιστρέψει η Ελλάδα σε εκείνη την τραγική περίοδο».

Το Bloomberg κάνει λόγο για «εντυπωσιακή αλλαγή» όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, που όπως σημειώνεται, «συνθηκολόγησε» με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τους όρους του τρίτου προγράμματος, έχοντας προηγουμένως φέρει την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ και τώρα βρίσκεται στο Λονδίνο για να «φλερτάρει» με τους επενδυτές. «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ανταποκριθεί θετικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ερωτήθηκε και για την πρόσφατη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ. «Ίσως αυτή η εξέλιξη να είναι ακόμα και καλή για μας», εκτίμησε, εξηγώντας ότι «φθάσαμε ως εδώ έχοντας μία πολύ μικρή πλειοψηφία, επομένως θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα πάμε μέχρι το τέλος».

Πάντως, το Bloomberg σχολιάζει πως με τις πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία, Βρετανία και ανατολική Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πια το «κακό παιδί» των Ευρωπαίων ηγετών. «Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα. Η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος, έχει καταφέρει να γίνει μέρος της λύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.