Τσίπρας: Εγκαταλείπουμε τον δρόμο των μνημονίων και της λιτότητας

Τσίπρας: Εγκαταλείπουμε τον δρόμο των μνημονίων και της λιτότητας

Eξέφρασε την πεποίθησή του, ότι «σύντομα ο ελληνικός λαός θα αντιληφθεί τις αλλαγές που έρχονται κατόπιν της συμφωνίας»

«Χθες είχαμε μια ιστορική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, που το καθιστά βιώσιμο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων, σχολιάζοντας ότι «δεν θα το γλυτώσω, θα τη φορέσω τη γραβάτα», παραπέμποντας στη δήλωση που είχε κάνει, ότι θα φορέσει γραβάτα, όταν βρεθεί λύση για το χρέος.

«Η 21η Ιούνη του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μια πολύ σημαντική μέρα για τη χώρα» είπε ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας τον κ. Παυλόπουλο για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup. «Είναι μια νέα σελίδα για τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός σπεύδοντας να συμπληρώσει, ότι «αυτό δεν σημαίνει, ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, σημαίνει όμως, ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων, της επιβολής ακραίας λιτότητας, της άρσης σημαντικού μέρους της οικονομικής κυριαρχίας των κυβερνήσεων που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη, ότι «η συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών» και σημείωσε πως «ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, για να μείνει αρραγής η Ευρωζώνη και το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης». Υπογράμμισε ακόμη, ότι «σύντομα ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται και αφορούν τόσο το 2018, με τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, αλλά και τα επόμενα χρόνια, με το κύμα επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Παράλληλα, δήλωσε πως «η κυβέρνηση δεσμεύεται στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί», αλλά σημείωσε ότι «είναι πια στη διακριτική ευχέρεια τής κάθε κυβέρνησης που εκλέγει ο ελληνικός λαός, να επιλέγει τα μέσα, προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους και αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα». Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τον ιδιαίτερο θεσμικό και προσωπικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. «Ήσασταν αταλάντευτα προσανατολισμένος στην άποψη να παραμείνει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και κάποτε θα έρθει η ανταμοιβή. Ομολογώ ότι είχατε δίκιο» τόνισε ο κ. Τσίπρας στον κ. Παυλόπουλο.

Ανταπαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, ότι «έκανα αυτό, που θα έκανε καθένας στη θέση μου, κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έκανα το χρέος μου, αυτό επέβαλε και η συγκυρία, αλλά και η ιστορία και η προοπτική της χώρας».