Τσίπρας: Καταλήξαμε σε συμφωνία erga omnes με τον Ζάεφ

Τσίπρας: Καταλήξαμε σε συμφωνία erga omnes με τον Ζάεφ

Η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή εφόσον η πλευρά της ΠΓΔΜ υλοποιήσει τις δικές της δεσμεύσεις

«Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ», ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντάς τον για τα όσα συζήτησε με τον Σκοπιανό ομόλογό του στη σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία για το Σκοπιανό.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «καλή» συμφωνία που προβλέπει ρητά ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία, ενώ διευκρίνισε πως η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή προς έγκριση, εφόσον η πλευρά της ΠΓΔΜ υλοποιήσει τις δικές της δεσμεύσεις ως προς τη συμφωνία.

«Έχουμε συμφωνία, είμαι ευτυχής γιατί έχουμε μία καλή συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά. Έχουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που ισχύει έναντι όλων (erga omnes)», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία προβλέπει αλλαγές και πέραν της ονομασίας, οι οποίες εξαλείφουν το ζήτημα του αλυτρωτισμού, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία αυτού. Το σημαντικότερο με αυτή τη συμφωνία είναι ότι διασφαλίζεται - κατοχυρώνεται η πολιτισμική κληρονομιά και παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπήρξαν κάποιοι στο παρελθόν, που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την κληρονομιά αυτή: επρόκειτο για ένα διαρκές εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σημείωσε επίσης ότι μετά την τελική τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ζάεφ, ο πρώτος που ενημερώνει είναι ο Πρόεδρος της Δημκρατίας, και αμέσως μετά θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής για να διοργανωθεί ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.

«Είναι σαφές ότι η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει αυτονοήτως εναπόκειται σε εκείνη», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε», επισήμανε ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διάγγελμα μετά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο.