Κοτζιάς: Ο Ζάεφ έχει να διαλέξει από τρία ονόματα ποιο θέλει

Κοτζιάς: Ο Ζάεφ έχει να διαλέξει από τρία ονόματα ποιο θέλει

Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία οι τρεις επιλογές - Συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές θέλει η Αθήνα

Ως ένα αποφασιστικό βήμα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα μεταξύ του των δύο πρωθυπουργών, Ελλάδας και πΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, για να επιλυθεί το Σκοπιανό, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα.

Ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του και γι' αυτό σύστησε σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα.

«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο», τόνισε και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές».

«Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή  η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».

«Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιό από αυτά θέλει.

Παράλληλα επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιό θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.

«Η διπλωματία είναι πολύ υπεύθυνη δουλειά, γιατί είναι υπεύθυνη για το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας ώστε να μπορεί να την αφήσει κανείς να επανέλθει στα χέρια εκείνων που θεώρησαν ότι είναι κολπάκια και πλακίτσες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας: «Εμείς δεν παίζουμε, ούτε εξηγούμε τη διαπραγμάτευσή μας ως ένα παιχνίδι- καλαμπουράκι».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη πρόσφατα για τα ντοκουμέντα στον ΟΗΕ των παλαιότερων διαπραγματεύσεων και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της αντιπολίτευσης, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκβιάζει, και ότι το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι «γιατί νοιώθουν εκβιαζόμενοι». Εξήγησε ότι δεν βγάζει τα ντοκουμέντα αυτά «για να μη γίνουμε ρεντίκολο εδώ στη χώρα» και ότι σε όσους τον αποκαλούν «προδότη» ο ίδιος απαντά ότι πρέπει να είναι «σεμνοί».

«Εγώ», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, «ρωτάω: πείτε μας, έχετε προτείνει ποτέ "Μακεδονία Σκοπίων" με εσωτερική χρήση στο όνομα "Μακεδονία"; Η κα Μπακογιάννη βγαίνει και λέει "δεν το είπαμε ποτέ". Και εγώ έχω ένα ερώτημα: θέλει να το πει για να με προκαλέσει να βγάλω τα ντοκουμέντα ή δεν το ξέρει; Το πρώτο το πιστεύω περισσότερο από το δεύτερο. Εγώ λέω: σεμνά παιδιά. Δεν θα κάνετε τις παρθένες, ότι δεν είχατε κάνει καμιά πρόταση και καμιά συμφωνία, διότι διαβάζουμε, υπάρχουνε τα ντοκουμέντα», είπε και συμπλήρωσε ότι το θεωρεί αυτό «θράσος».

«Δεν τους προκαλώ ότι θα βγάλω τα έγγραφα, τους προκαλώ να σταματήσουν να λένε ψέματα», κατέληξε.

Erga omnes και αλυτρωτισμός

Σχετικά με το θέμα της εθνότητας είπε ότι η σκοπιανή πλευρά προσδιορίζει σήμερα αυτούς που ζουν στη σημερινή FYROM, με τη συγκεκριμένη γεωγραφική υπόσταση- Αλβανοί ή Σλαβομακεδόνες- ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με τον ελληνικό μακεδονισμό.

«Όταν εμείς έχουμε πάρει τον τερματισμό του αλυτρωτισμού, την αναγνώριση των συνόρων, τον τερματισμό των θεωριών που υπήρχαν στη χώρα αυτή ότι έχουν μειονότητα εδώ, το erga omnes που φαντάζομαι ότι θα υπάρξει στο τέλος, ή τις αλλαγές που είπαμε στο νομοθετικό σύστημα, και αυτοί κάτι θα πάρουν. Παίρνουν αυτό το οποίο το έχουν κατοχυρωμένο», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη «μακεδονική» γλώσσα και την κατοχύρωσή της στον ΟΗΕ.

Ερωτηθείς πώς διασφαλίζεται το erga omnes και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι το πραγματικό erga omnes είναι η χρήση του ιδίου ονόματος διεθνώς και στο εσωτερικό του κράτους.

«Ο διαχωρισμός διεθνές έγγραφο - διαβατήριο και εσωτερικό έγγραφο - ταυτότητα  δεν υπάρχει πια. Αυτό λήφθηκε υπόψη και λήφθηκε με τέτοιο τρόπο υπόψη που να σέβεται την ταυτότητα των ανθρώπων της φίλης βόρειας χώρας. Θα παίρνει υπόψη της τα χρονοδιαγράμματα ένταξης εκεί όπου εκείνοι θέλουν να ενταχθούν και ταυτόχρονα και το erga omnes», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα τόνισε ότι η λύση που επιθυμεί η χώρα μας είναι μια λύση που να μπορεί να σταθεί στον χρόνο και να αναδείξει τα προτερήματα και τα πλεονεκτήματα της και για τους δύο λαούς.

Ερωτηθείς αν το νέο όνομα εκτός από τις ταυτότητες θα μπει και στο Σύνταγμά τους ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Έχουμε λύσει το συνταγματικό πρόβλημα. Με ενθουσιάζει η προοπτική να λυθεί και το πρόβλημα του ονόματος της Εκκλησίας των Σκοπίων».

Και πρόσθεσε: «Παίρνουμε μέτρα και από τις δύο πλευρές για να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας, και έχουμε πάρα πολλά κοινά συμφέροντα. Νομίζω ότι θα γίνουμε οι πιο στενοί εταίροι στην περιοχή. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Δημιουργείται ένας φόβος για ένα κράτος που δεν έχει ούτε μαχητικά αεροπλάνα σήμερα, ούτε τεθωρακισμένα. Προσπαθεί με ευπρέπεια να επιβιώσει, να βρει τον ευρωπαϊκό του δρόμο, τον δρόμο της ευμάρειας».

Αναφορικά με τις δικλείδες ασφαλείας που έχουμε εμείς ως χώρα ο Ν. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι η δική μας έγκριση της συμφωνίας στη Βουλή έπεται των δικών τους εσωτερικών διαδικασιών καθώς εκείνοι χρειάζονται τις διαδικασίες αυτές για να ξεκινήσουν την ενταξιακή πορεία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Ενώ εμείς όταν ολοκληρώσουμε, πρέπει να επικυρώσουμε τη συμφωνία που θεωρούμε καλή για να ισχύσει», είπε και εξήγησε ότι στις 25 Ιουνίου, θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ: «Εφόσον έχουμε επικυρωμένα από τη Βουλή, όπως και επικυρωμένα τα ζητήματα που έχουμε με την Αλβανία, εμείς θα δώσουμε το οκ μας με μεγάλη μας χαρά να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο», είπε.

Σημείωσε δε ότι «αν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, εμείς πρέπει να συνδράμουμε και να στηρίξουμε αυτές τις χώρες στον ευρωπαϊκό τους δρόμο, πρώτον διότι εμείς είμαστε φίλοι που δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις σε βάρος τους, δεν είμαστε καμία χώρα που θέλει να τις εκμεταλλευτεί, και δεύτερον γιατί πρέπει να διαμορφώσουμε μια κοινή πορεία σήμερα, ώστε να υπάρχει η ομάδα των βαλκανικών κρατών στο μέλλον μέσα στην ΕΕ των 40 κρατών-μελών, που να παίζει ρόλο».

Ερωτηθείς σχετικά με το ορόσημο της 12ης Ιουλίου της Συνόδου του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν βλέπει να το προλαβαίνει η πΓΔΜ. Εξήγησε δε ότι «αυτό που μπορεί να δώσει το ΝΑΤΟ και που προγραμματίζει, αν όλα πάνε καλά, είναι μια πρόσκληση. Αυτή η πρόσκληση θέλει επικυρώσεις από όλα τα κράτη. Και η πρόσκληση θα δοθεί με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπορεί να επικυρωθεί. Εάν δεν κρατήσουν τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα δοθεί η πρόσκληση, δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν ανταποκριθούν, θα το ολοκληρώσουν. Η ΕΕ και η ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι το κίνητρο που τους κάνει να διαπραγματεύονται με εμάς».

Συμπλήρωσε δε ότι «κράτος που έχει την τόλμη και την αποφασιστικότητα να αλλάξει το συνταγματικό του όνομα, το όνομα του στις διεθνείς σχέσεις και να πάρει και πρωτοβουλία το ίδιο, θέλει μεγάλη τόλμη. Δεν είναι μικρό πράγμα».

Απαντώντας σχετικά με τη διαφωνία για το ονοματολογικό του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις «πολύ πιο ισχυρές αντιθέσεις και με πολύ άσχημο τρόπο» που υπήρξαν στις κυβερνήσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ «απ' ό,τι σε μια κυβέρνηση δύο διαφορετικών κομμάτων» και τόνισε ότι «ο κ. Καμμένος με πάρα πολύ ευπρεπή και ευγενή τρόπο εκφράζει τη διαφορετική του σκέψη».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «το θέμα στη Βουλή δεν είναι η πλειοψηφία των κομμάτων αλλά η πλειοψηφία των βουλευτών», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα βρεθεί πλειοψηφία βουλευτών που θα στηρίξει μια τέτοια λύση».

«Μια κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία της Βουλής. Αν διαμορφωθεί η πλειοψηφία υπέρ αυτής της λύσης είναι νόμιμο, συνταγματικό, δημοκρατικό. Αν πάλι δεν της αρέσει της ΝΔ η πλειοψηφία των βουλευτών, δεν έχει παρά να βάλει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να μετρήσει το μπόι της», είπε χαρακτηριστικά.