Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δίνει ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δίνει ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες

Συνεχίζονται οι οργισμένες αντιδράσεις από την Άγκυρα για την αποφυλάκιση των Τούρκων στρατιωτικών

Με μία σκληρή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά επίσημα στην αποφυλάκιση των Τούρκων στρατιωτικών λόγω της παρέλευσης του 18μήνου, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «είναι μία χώρα που παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες».

«Πληροφορηθήκαμε ότι η Ελλάδα απελευθέρωσε τους επτά εναπομείναντες φυγάδες τις προηγούμενες μέρες. Η απελευθέρωση όλων των πραξικοπηματιών από την Ελλάδα δεν μπορεί να εξηγηθεί ως μία διοικητική απόφαση λόγω της διάρκειας κράτησής τους», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, και προσθέτει:

«Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι πραξικοπηματίες θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στην Ελλάδα. Επομένως, η Ελλάδα καθιστά σαφές ότι είναι μία χώρα που παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες».

«Μία χώρα που ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, δεν είναι συμβατό ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με το δίκαιο της καλής γειτονίας, να αφήνει ελεύθερους προδότες που επιχείρησαν να κάνουν πραξικόπημα σε μία γείτονα χώρα για την κατάλυση της δημοκρατίας της», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, που καταλήγει:

«Θα επιμείνουμε στον επαναπατρισμό των πραξικοπηματιών και στην αποφασιστικότητά μας να δικαστούν στη χώρα μας».

Με απαγωγή τους εντός ή εκτός Ελλάδας απειλεί η Άγκυρα

Πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε εξάλλου χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ, μετά την αποφυλάκιση και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Ο Μποζντάγ έκανε λόγο για «γκιουλενιστές τρομοκράτες» και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «τους υποστηρίζει», και διεμήνυσε πως «δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό ως Τουρκία», σύμφωνα με τη Milliyet.

«Νομίζαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τιμούσε το λόγο του. Όμως δεν επεστράφησαν», ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε «Μπορεί η Ελλάδα να τους υποθάλψει, όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ό,τι και να κάνουν, είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες γκιουλενιστές στρατιώτες, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε».

Η ρητορική του τουρκικού καθεστώτος κλιμακώνεται μέρα με την μέρα καθώς απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες μέχρι τις πρόωρες τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Οι απαγωγές που έχει ήδη κάνει το «μακρύ χέρι» της Τουρκίας

Οι απειλές που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον της Ελλάδας πάντως παραπέμπουν σε αντίστοιχες επιχειρήσεις απαγωγής που έχει ήδη κάνει η Τουρκία σε πολλές χώρες της ΕΕ και αλλού, με στόχο να «πακετάρει» (μια ορολογία που ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν χρησιμοποιεί) όσους θεωρεί γκιουλενιστές και συνεπώς αντίπαλους του ερντογανικού καθεστώτος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν συλλάβει έξι Τούρκους υπηκόους που η Άγκυρα κατηγορεί ότι συνδέονται με σχολεία χρηματοδοτούμενα από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η επιχείρηση έγινε στο Κόσοβο.

Ενώ ο ίδιος ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ερντογάν, ο Μπ. Μποζντάγ, έχει ανακοινώσει ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν «επαναπατρίσει» τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 80 πρόσωπα, από 18 χώρες του εξωτερικού, που κατηγορούνται ότι ανήκουν στο κίνημα του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.