Τα τρία ονόματα που βρίσκονται στο «τραπέζι» για το Σκοπιανό

Τα τρία ονόματα που βρίσκονται στο «τραπέζι» για το Σκοπιανό

Στήριξη από την Κομισιόν στην Ελλάδα

Με τρία ονόματα να βρίσκονται στο τραπέζι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τα τρία ονόματα που συζητώνται αυτή τη στιγμή είναι «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». Ενώ το Vardarska Makedonija το απορρίπτουν εξαρχής τα Σκόπια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ξεπεραστούν σε λίγες μέρες οι δυσκολίες για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.

Ο Ν. Κοτζιάς εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο ναι και το μεγάλο όχι "συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινήσεις της ίδιας της συμφωνίας".

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μία ευθεία» τόνισε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι έχουν «τα πάνω της και τα κάτω τους». Ερωτηθείς σχετικά με το συλλαλητήριο στα Σκόπια εκτίμησε ότι βασικός στόχος του ήταν η βασική κυβερνητική πολιτική" , ενώ αναφορικά με τη συμφωνία επισήμανε ότι είναι ένας καλός συμβιβασμός, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτόν. «Είναι ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ξένος παράγοντας δεν ανακατεύθηκε σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης, ενώ αρνήθηκε να μιλήσει για το όνομα, εξηγώντας ότι θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Τι είπε ο Νίκος Κοτζιάς για το «Μακεδονία-Σκόπια»

Το "Μακεδονία-Σκόπια" όπως εξήγησε είναι «ένα όνομα που προτείνανε ή υιοθετήσανε οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και όλοι αυτοί που αδόξως με κατηγορούν και που παριστάνουν τους Μακεδονομάχους και δεν δέχονται στη σύνθετη ονομασία το όνομα Μακεδονία».

«Αυτοί το έδιναν χωρίς να είναι καν σύνθετη (ονομασία), ολόκληρο» συμπλήρωσε ο Ν. Κοτζιάς, ζητώντας τους «να είναι λίγο πιο σεμνοί», καθώς, όπως είπε, «έχουν την κακή τύχη να διαβάζω όλα τα αρχεία του υπουργείου». Διεμήνυσε δε, ότι αν τον προκαλέσει κανείς ξανά, «όλα αυτά θα κατατεθούν και στη Βουλή αν χρειαστεί» . Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι απαραίτητο να το κάνω πολιτικά. Τους προστατεύω. Αλλά το γεγονός ότι τους προστατεύω προκειμένου να τελειώνουμε, δεν σημαίνει ότι δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών και προκλήσεων σε βάρος της κυβέρνησης και εμένα προσωπικά».

Στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε η εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Κληθείσα να σχολιάσει την πρόσφατη παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κατά της λύσης, η εκπρόσωπος, υπενθύμισε την πάγια θέση της Επιτροπής υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού, σημειώνοντας ότι είναι προς «το συμφέρον όχι μόνο της χώρας που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη αλλά και ολόκληρης της περιοχής και πλέον».

«Υποστηρίζουμε τις εν εξελίξει προσπάθειες οι οποίες χρειάζονται χρόνο και χώρο για προχωρήσουν», σημείωσε, κάνοντας αναφορά και στις πρόσφατες συναντήσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.