Η νέα ανατροπή στο Σκοπιανό και η πρόταση Νίμιτς για το όνομα

Η νέα ανατροπή στο Σκοπιανό και η πρόταση Νίμιτς για το όνομα

Νέα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό στις 6 Ιουνίου σε όλη την Ελλάδα

Σκληρά διπλωματικά «παζάρια» εξελίχθηκαν  τα τελευταία 24ωρα στη Νέα Υόρκη για το Σκοπιανό. Οι εμπλεκόμενες πλευρές (Αθήνα, Σκόπια, Νίμιτς) δεν κατέληξαν ωστόσο σε κάποια συμφωνία για την ονομασία.

Ο ειδικός διαπραγματευτής, Μάθιου Νίμιτς, έφερε στο τραπέζι νέα πρόταση για το όνομα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πλέον βρίσκεται εκτός συζήτησης το Gorna Macedonija  ενώ  καιτο Nova ενδεχομένως να είναι εκτός.

Στο προσκήνιο επανέρχεται ένα ακόμη όνομα από αυτά που είχε προτείνει ο Μ. Νίμιτς. Πρόκειται για το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή Republika Severna Makedonija.

Τα τέσσερα από τα πέντε ονόματα που είχε προτείνει ο Νίμιτς φαίνεται ότι θα απασχολήσουν τις συζητήσεις μέχρι τέλους.

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί, νίκη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός ένα όνομα για τα Σκόπια που θα είχε μπροστά από το «Μακεδονία» έναν προσδιορισμό.

Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση ξεκαθάρισε ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του, της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ κάνοντας μια αποτίμηση της προόδου που επετεύχθη στην διάρκεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα για το ονοματολογικό στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Είχαμε συναντήσεις, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν.

Νέα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό στις 6 Ιουνίου σε όλη την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, νέα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό προγραμματίζονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας στις 6 Ιουνίου. Η «Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» ανακοίνωσε ότι εκπρόσωποί της βρίσκονται σε επαφή με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διοργάνωση της διαμαρτυρίας.

Εντός των επόμενων ημερών η Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, θα ανακοινώσει τη διοργάνωση παράλληλων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30.