Ολοκληρώθηκαν χωρίς δηλώσεις οι σημερινές επαφές Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Ολοκληρώθηκαν χωρίς δηλώσεις οι σημερινές επαφές Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή

Ολοκληρώθηκε για σήμερα ο κύκλος συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Νέα Υόρκη, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών αύριο στις 9:30 το πρωί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Οι δύο υπουργοί δεν έκαναν δηλώσεις μετά το τέλος του σημερινού κύκλου συνομιλιών.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε αν στη σημερινή συνάντηση ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς επρόκειτο να καταθέσει μια συνθετική πρόταση με βάση τις τελικές θέσεις που έχουν διαμορφωθεί από την Αθήνα και τα Σκόπια έπειτα από διαπραγματεύσεις που διαρκούν ήδη ένα εξάμηνο.

«Όχι, εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος» ήταν η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά.

«Κοιτάξτε, εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις», είπε και πρόσθεσε: «Αύριο θα συνεχίσουμε – τη διαπραγμάτευση την έχουμε χωρίσει σε δύο [μέρη]. Είναι η διαπραγμάτευση που κάνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και αφορά τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και είναι η διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά, για τα υπόλοιπα που υπάρχουν, όσον αφορά τη γενική συμφωνία που έχουμε καταγράψει και έχουμε προτείνει, στην οποία έχουμε ενσωματώσει και τα νομικά θέματα που μας έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο ΟΗΕ. Άρα, θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των Υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και αυτή που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των Υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο».