Ανταλλαγή πυρών στη Βουλή για μνημόνια, ολιστικό, βία και… Ρουβίκωνες

Ανταλλαγή πυρών στη Βουλή για μνημόνια, ολιστικό, βία και… Ρουβίκωνες

Σε σκληρή κόντρα σε όλα τα επίπεδα εξελίχθηκε η συζήτηση προ ημερησίας στη Βουλή

Σε πολιτική κόντρα σε κάθε επίπεδο και για κάθε θέμα εξελίχθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ύστερα από αίτημα της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

Με φραστική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της βίας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντάς του ότι έχει την πολιτική ευθύνη για τη βία και την ανομία που επικρατεί.

«Η βία είναι μία και είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σας καλώ να πράξετε το αυτονόητο, όχι μόνο να καταδικάσετε τη βία από όπου κι αν προέρχεται, αλλά να το αποδείξετε στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξάρχεια, απελευθερώστε τα κατειλημμένα κτήρια και δώστε τα στους πολίτες και τελειώνετε με τους Ρουβίκωνες». Ο δήμαρχος Τήνου με οκτώ άτομα προσωπικό στο αστυνομικό τμήμα κατάφερε και συνέλαβε τον Ρουβίκωνα. Εσείς δεν θέλετε να το κάνετε, γιατί οι συγγένειες με τον χώρο είναι τέτοιες, που δεν σας το επιτρέπουν... Μωρό που μπουσουλάει, είπε ο κ. Τόσκας, ότι είναι ο Ρουβίκωνας, υποθέτουμε ότι η μαμά θα το βοηθήσει να περπατήσει με στοργή και προδέρμ».

Κορυφώνοντας την επίθεσή του είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα: «Εσείς κάψατε την Αθήνα, εσείς χαϊδεύατε τους αγανακτισμένους, εσείς προσθέτατε πάντα ένα αλλά, όταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δέχονταν επίθεση και δέρναν τους δικούς μας βουλευτές... Μη με κοιτάτε έτσι αμήχανα, έχετε τεράστια ευθύνη για τη βία και την ανομία».

Μητσοτάκης: Αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη

Συνολική κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδομώντας το αφήγημα περί καθαρής εξόδου.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για καθαρή έξοδο, ότι παρουσίασε ένα αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη και κατέληξε ζητώντας εκλογές για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. «Είσαστε αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και ανίκανοι στην πράξη» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το παραμύθι περί καθαρής εξόδου είναι το τελευταίο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα.

Κριτική άσκησε και στο ολιστικό σχέδιο: «Εδώ και αρκετούς μήνες συζητάτε με τους εταίρους στα κρυφά, αυτό που λέτε "ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο" της κυβέρνησης. Δεν είναι παρά ένα αόριστο ευχολόγιο με κάποιες σωστές μεταρρυθμίσεις και πολλές ιδεοληπτικές εμμονές... Δεν έχουμε εικόνα αν αυτό είναι δικό σας σχέδιο ή αν έχει ξαναγραφεί από τους εταίρους. Δεν συνιστά όμως έναν χάρτη τολμηρών αλλαγών... Είναι αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Δεν λείπει μόνο το όραμα, αλλά και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, θα βελτιώσουν το εισόδημα και θα παράγουν πλούτο».

«H NΔ δείχνει να ενοχλείται και μάλιστα να εξεγείρεται από τη θετική προοπτική που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία»

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον επικεφαλής της ΝΔ ότι «εφιάλτης του Μητσοτάκη ότι πετυχαίνουμε εκεί που απέτυχαν αυτοί». «Σήμερα, έχουμε στα χέρια μας μια λύση, η οποία αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω, για το χρόνιο αγκάθι του χρέους» και «όλα αυτά διαμορφώνουν το πλαίσιο της οριστικής εξόδου από το καθεστώς των μνημονίων» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι, ενώ θα περίμενες κανείς να είναι καλοδεχούμενη αυτή η εξέλιξη από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, «η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να ενοχλείται και μάλιστα να εξεγείρεται».

«Να σας απαριθμήσω τι λέτε σήμερα;» είπε απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ότι δεν υπάρχει τέλος του μνημονίου. Ότι δεν ανακάμπτει η οικονομία. Ότι η χώρα σήμερα είναι χειρότερα από το 2014. Ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Και βεβαίως ότι δεν πρέπει να βγούμε στις αγορές, αλλά να ζητήσουμε πιστοληπτική γραμμή».

Επίσης, αναφέρθηκε στο «περιβόητο "βάστα ΔΝΤ", που έγινε το σύνθημα της πολιτικής σας στα εργασιακά", «τα καλέσματά σας να φύγουν οι καταθέσεις στο εξωτερικό», «τις επισκέψεις σας στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, όπου ουσιαστικά ζητούσατε από Ευρωπαίους αξιωματούχους να σταθούν σκληρά απέναντι στην κυβέρνηση και να αμφισβητήσουν τα θετικά βήματα στην οικονομία», «την κινδυνολογία σας για το τραπεζικό σύστημα που πέρασε τελικά με επιτυχία τα stress test της ΕΚΤ» και «την πρόσφατη τοποθέτησή σας σε εκδήλωση των βιομηχάνων, όπου καλέσατε τους επενδυτές να μην φέρουν επενδύσεις, μέχρι να αποκατασταθεί στην Ελλάδα η πολιτική σταθερότητα».

«Η στάση σας κ. Μητσοτάκη, πιστεύω θα μείνει στην ιστορία, διότι θα μνημονεύεστε ως ο πολιτικός αρχηγός που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα στείρας διαμαρτυρίας, καταστροφολογίας, αλλά και διαρκούς υπονόμευσης των συμφερόντων και των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Αλλά εδώ που έχετε φτάσει, θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους» είπε και συμπλήρωσε:

«Σε δύο μήνες, αυτό που ελπίζει ο ελληνικός λαός εδώ και οχτώ χρόνια, αυτό που του τάξατε και εσείς και οι συνεταίροι σας από την πρώτη μέρα που μας βάλατε στα μνημόνια, αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, αλλά ποτέ δεν το καταφέρατε, θα γίνει πραγματικότητα. Και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς. Θα το χουμε πετύχει εμείς. Η Ελλάδα θα βγει οριστικά από τα μνημόνια. Και η ιστορία θα καταγράψει ότι εσείς μας χρεοκοπήσατε και μας βάλατε στο βαθύ πηγάδι και εμείς με κόπο, με θυσίες, αλλά και σχέδιο, βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος».

«Αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, αυτό το σχέδιο δεν θα σας αρέσει. Τιμή μας γιατί οι ιδεολογικές μας γραμμές είναι διαφορετικές». «Θεωρείτε το 8ωρο ξεπερασμένο, μιλάτε για την ανάγκη ύπαρξης νέων σχέσεων εργασίας, προφανώς ελαστικών, αναφέρεστε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως ιδεοληψία της Αριστεράς, αρνείστε τη στήριξη της Υγείας, καθώς βλέπετε πλεονάζον ιατρικό προσωπικό στα δημοσία νοσοκομεία, υπόσχεστε την επαναφορά του λόγου "1 πρόσληψη προς 5 απολύσεις" για το Δημόσιο, τη στιγμή που είμαστε στο "1 προς 3" και έχουμε συμφωνήσει στο "1 προς 1"». Σε αυτή το σημείο δε, απευθύνθηκε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, σημειώνοντας: «Λέγατε κύριε Γεωργιάδη ότι δεν θέλετε να σας κλέψει τη δόξα η τρόικα σε απολύσεις».

«Θέλω τελικά να σας ρωτήσω κύριοι της αντιπολίτευσης: Συμφωνείτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού; Ναι ή όχι; Συμφωνείτε με την αποφυγή του λοκ- άουτ; Ναι ή όχι; Συμφωνείτε με τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων; Ναι ή όχι; Συμφωνείτε με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εργασιακής κανονικότητας ή όχι;».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η «η μαύρη περίοδος για τη χώρα τελειώνει μια και καλή», ενώ «η "παρένθεση", όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά θα παραμείνει ανοικτή για χάρη του ελληνικού λαού».

Τσίπρας προς Γεννηματά: Εκλογές τώρα σημαίνει να μη βγούμε από το μνημόνιο

Επίθεση στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με αφορμή το αίτημά της για άμεση προσφυγή στις κάλπες, εξαπέλυσε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του.

«Άκουσα την κ. Γεννηματά, με άκρως επιθετικό τρόπο, ώρες-ώρες αλαζονικό και καμιά φορά υπερφίαλο, λες και ο κόσμος ξέχασε ότι το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον κ. Σαμαρά μάλιστα, να ζητά με στόμφο εκλογές τώρα» είπε χαρακτηριοστικά. Σχολίασε δε, ότι δεν έχει καταλάβει, αν είναι η ίδια ή κάποιος άλλος, που έστειλε μία επιστολή πριν από λίγες ημέρες σε όλους τους αρχηγούς, όπου επεσήμαινε πόσο κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, πριν κλείσει η παρούσα κοινοβουλευτική θητεία.

Τόνισε ακόμη, ότι «εκλογές τώρα, δηλαδή λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση και βγει η χώρα από το μνημόνιο, σημαίνει να μη βγούμε από το μνημόνιο». Επεσήμανε ακόμη, ότι την άποψη της κ. Γεννηματά για «εκλογές τώρα» δεν τη συμμερίζονται όλοι οι σύμμαχοί της στο Κίνημα Αλλαγής, προσθέτοντας ότι της κάνει κακό και προσωπικά. «Εμάς δεν μας ακούτε. Τους συντρόφους σας στην Ευρώπη δεν τους ακούτε, από το ΕΣΚ; Δεν ακούσατε τον κ. Μπούλμαν;» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον επικεφαλής της Ευρωομάδας του Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, που κάλεσε όλα τα προοδευτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον κοινό δρόμο για το μέλλον της χώρας και ανέφερε, ότι δεν βλέπει καμία βελτίωση, αν η διακυβέρνηση της χώρας αναληφθεί εκ νέου από τη ΝΔ, που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη βύθιση της χώρας στο χάος.