Κουβέλης: Δεν βλέπω προοπτικές εξομάλυνσης με την Τουρκία

Κουβέλης: Δεν βλέπω προοπτικές εξομάλυνσης με την Τουρκία

«Ο Ερντογάν θέλει να κρατάει ανοιχτό το πεδίο των δήθεν διαφορών»

Την συνέχιση της ρητορικής έντασης από την πλευρά της Τουρκίας βλέπει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 δήλωσε συγκεκριμένα ερωτηθείς για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και τις προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών πως: «Δεν το βλέπω και δεν το βλέπω αν συνδυαστικά εκτιμήσω τα όσα ο ίδιος ο Ερντογάν αλλά και ο Ακαρ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, ο οποίος μίλησε και για την «άσκηση του καθήκοντος», αναφορικά με όλους εκείνους, προφανέστατα τους Έλληνες, που θεωρούν ότι το Αιγαίο είναι ελληνικό. Πρόκειται για μια κλιμάκωση της ρητορικής έντασης. Αν ρωτήσετε, γιατί αυτή η ένταση, θα σας πω την εκτίμησή μου: ο Ερντογάν θέλει να κρατάει ανοιχτό το πεδίο των δήθεν διαφορών, διεκδικήσεων και περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, στην προσπάθεια του να διαμορφώνει, όπως αφελώς πιστεύει, ένα πλαίσιο για διαπραγμάτευση με στόχευση από τη μεριά της Τουρκίας να βρεθεί παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό είναι που τους πονάει, αυτό είναι που τους ενδιαφέρει».

Τόνισε ακόμα πως ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί την ένταση για προεκλογικούς λόγους: «Αναμφισβήτητα ναι. Παρακολουθώντας και τις χθεσινές δηλώσεις θα διαπιστώσατε ότι ένα ζήτημα, όπως αυτό της φερόμενης ως παράβασης από την πλευρά των δυο στρατιωτικών μας στελεχών, το έχει εντάξει ο Ερντογάν στην πολιτική της έντασης, με αποτέλεσμα τα δυο στρατιωτικά μας στελέχη να κρατούνται παράνομα. Επιλέγω τη διατύπωση αυτή με έμφαση και ένταση. Λέω παράνομα για τον λόγο ότι στοιχειωδώς δεν έχει ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη με την έννοια του συγκεκριμένου κατηγορητηρίου, διότι η Δικαιοσύνη της Τουρκίας είναι χειραγωγούμενη, είναι ετεροκαθοριζόμενη από μια αυταρχική συμπεριφορά του Ερντογάν και όχι μόνο του Ερντογάν. Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε σε αυτό το χρονικό σημείο, να έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας».

Για την πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς να εντάξει τα δύο στρατιωτικά στελέχη στην ελληνική διπλωματική αποστολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα δήλωσε πως:

«Να θυμίσω ότι στις πολλές αιτήσεις άρσης της προφυλάκισης που έχουν κατατεθεί, είχε δηλωθεί ως κατοικία στην οποία θα διαμένουν εφόσον απελευθερώνονταν το ελληνικό προξενείο. Γεγονός που η ανεξάρτητα Ελληνική Δικαιοσύνη θεώρησε ότι μπορεί να αποτελεί κατοικία το τουρκικό προξενεία και άφησε ελεύθερους τους δύο Τούρκους πολίτες στην περιοχή της Κυλλήνης».

Πρόσθεσε δε «Εξέλιξη δεν έχουμε, εκτός από τις πυκνωμένες πιέσεις που ασκούνται σε πολλαπλά επίπεδα και με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Συνεχώς δραστηριοποιούμαστε προς την κατεύθυνση να πιεστεί η Τουρκία και να αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς μας».