Τσίπρας για ΠΓΔΜ: Ή συμφωνούμε σε όλα, ή δε συμφωνούμε σε τίποτα

Τσίπρας για ΠΓΔΜ: Ή συμφωνούμε σε όλα, ή δε συμφωνούμε σε τίποτα

Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα, σημειώνει ο πρωθυπουργός

«Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σόφια μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων, στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για στη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Απαντώντας σε ερώτηση του απεσταλμένου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Νίκου Λιονάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.

«Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία.

Δήλωσε εξάλλου έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ωστόσο σημείωσε πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε συζήτηση όλο το βράδυ μέχρι σχεδόν τις πρωινές ώρες με τον Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε».

«Το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση ως τις σχεδόν πρωινές ώρες και σήμερα το πρωί μια δεύτερη συνάντηση. Πρέπει να σας πω ότι είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να κουβεντιάσουμε πολύ εποικοδομητικά και ουσιαστικά», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Επεσήμανε ακόμα ότι θα υπάρξουν και άλλα βήματα στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με στόχο να καταστεί δυνατή μια νέα συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στις αρχές του Ιουνίου.

«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ», υπογράμμισε.

Ζάεφ: Εφικτή η συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου

Χωρίς κοινές δηλώσεις ολοκληρώθηκε νωρίτερα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της Σόφιας.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου μία ώρα και ο Πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε την ελληνική θέση περί χρήσης του ονόματος έναντι όλων (erga omnes) και συνταγματικές αλλαγές.

Χθες εξάλλου, ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει για την μην ύπαρξη ουσιαστικού αποτελέσματος στη σημερινή συνάντηση, λέγοντας ότι «έχουμε κάνει βήματα, τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

«Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Μετα την συνάντηση με τον κ. Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...