Συμφωνούν στα περισσότερα ζητήματα θεσμοί και υπουργείο Υγείας

Συμφωνούν στα περισσότερα ζητήματα θεσμοί και υπουργείο Υγείας

«Από τους εκπροσώπους των δανειστών αναγνωρίστηκε η πολύ σημαντική πρόοδος

Οι συζητήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το κλιμάκιο των θεσμών έγιναν σήμερα σε καλό κλίμα. Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε συμφωνία σχεδόν στο σύνολο των ζητημάτων, πλην του ζητήματος των κλειστών προϋπολογισμών και των ορίων δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αν και τα θέματα αυτά συζητήθηκαν, δεν ελήφθησαν αποφάσεις, οι οποίες μετατέθηκαν στη γενικότερη συζήτηση που θα έχουν οι θεσμοί με την κυβέρνηση για τα οικονομικά με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση οι θεσμοί ζήτησαν επιτάχυνση στην ανάπτυξη των ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας), αλλά τελικώς συμφωνήθηκε η ανάπτυξή τους να προχωρήσει σταδιακά και η υλοποίηση τους να γίνει με συγκεκριμένα βήματα.

Άλλο «αγκάθι», σύμφωνα με τους θεσμούς, είναι ότι παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα η διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων, κάτι το οποίο συμφωνήθηκε να αντιμετωπιστεί δίνοντας το υπουργείο Υγείας οικονομικά κίνητρα στους ασθενείς για να προτιμήσουν τα γενόσημα.

Το υπουργείο Υγείας σε ενημερωτικό του σημείωμα για τη συνάντηση του υπουργού Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη με τους επικεφαλής των θεσμών», επιβεβαιώνει ότι έγινε σε καλό κλίμα και αναφέρει: «Από τους εκπροσώπους των δανειστών αναγνωρίστηκε η πολύ σημαντική πρόοδος στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο Σύστημα Υγείας και εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη (ΠΦΥ, κεντρικές προμήθειες, αξιολόγηση, διαπραγμάτευση φαρμάκων, θεραπευτικά πρωτόκολλα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κλπ). Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι ο στόχος των αλλαγών αυτών είναι η καθολική, ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας και ταυτόχρονα η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και η βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».