Τι δείχνει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για την αυτοδυναμία

Τι δείχνει το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για την αυτοδυναμία

Σε ιστορικό υψηλό η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Το όριο του 40% προσεγγίζει η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί προς το 20%, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για την Άνοιξη 2018.

Ειδικότερα, η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας διαμορφώνεται στο 39%, έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 11%, η Χρυσή Αυγή με 8,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ένωση Κεντρώων με 3,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,5%. Τα λοιπά κόμματα κινούνται στο 10%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η διαφορά μεταξύ των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται σε 19% και επανέρχεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μεγαλύτερη διαφορά από αυτήν έχει καταγραφεί ιστορικά, μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974). Κατά την εκτίμηση της Public Issue, η ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος. Οι εν λόγω εξελίξεις αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis).

Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση (11%), παρά την αισθητή υποχώρηση (-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση. Η Ένωση Κεντρώων υπερβαίνει το κατώφλι του 3% (3,5%), παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο (+1%).

Σύμφωνα με την Public Issue, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή. Ως εκ τούτου, η επόμενη Βουλή  αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα (6κομματική).

Όσον αφορά στα σενάρια εδρών για τις επόμενες εκλογές, με βάση την εκλογική επιρροή των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, συγκεντρώνοντας 150-170 έδρες σε περίπτωση 6κομματικής Βουλής, 154-174 έδρες σε περίπτωση 5κομματικής Βουλής ή 149-168 έδρες σε περίπτωση 7κομματικής Βουλής.

Παρακαλούμε περιμένετε ...