Καραγκούνης: Πρωτοφανές να παραιτείται εν ενεργεία πρόεδρος του ΣτΕ

Καραγκούνης: Πρωτοφανές να παραιτείται εν ενεργεία πρόεδρος του ΣτΕ

Ο τομεάρχης της ΝΔ έκανε λόγο για άσχημο θεσμικό γεγονός επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση

«Άσχημο» ως θεσμικό γεγονός χαρακτήρισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Όπως εξήγησε «πέρα από την οικονομική επιτροπεία στην οποία έχει μπει η χώρα, το τελευταίο που θα θέλαμε είναι να μας παρακολουθεί η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, να έχουμε θεσμική επιτροπεία για τα ζητήματα της Δικαιοσύνης». Γι' αυτό και όπως είπε «θα πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί και κυρίως θα πρέπει να είναι προσεκτική η κυβέρνηση γιατί υπάρχουν κάποιοι που ευθύνονται για όλα αυτά τα ζητήματα». Εκτίμησε ότι ο κ. Σακελλαρίου πήρε αυτή την απόφαση ύστερα από πολλή περίσκεψη, σημείωσε ότι είναι πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά να παραιτείται εν ενεργεία πρόεδρος του ΣτΕ και υπενθύμισε πως ο κ. Σακελλαρίου «την προηγούμενη χρονιά είχε κάνει μια άλλη πρωτοφανή κίνηση, όταν μίλησε για ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη».

«Το κράτος δικαίου -πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση- στηρίζεται στη δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Καραγκούνης, επισημαίνοντας πως «αν θολώσουμε αυτή τη σταθερά, δηλητηριάζουμε την άποψη που έχει η κοινωνία για τη δικαιοσύνη, αλλά στην ουσία δηλητηριάζουμε την ίδια τη δημοκρατία» και γι' αυτό «είναι πάρα πολύ σημαντικό να απέχουμε από δηλώσεις που προσβάλλουν τη δικαιοσύνη και να κάνουμε δηλώσεις, που θα θωρακίζουν την ανεξαρτησία της». Ανέφερε μάλιστα, πως «δηλώσεις όπως του κ. Τζανακόπουλου στο παρελθόν, του κ. Κοντονή, του κ. Τσίπρα που είχαν βάλλει κατά συγκεκριμένων αποφάσεων της δικαιοσύνης, όχι μόνο δεν κάνουν καλό, αλλά οδηγούν σε θεσμική εκτροπή».

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Καραγκούνης είπε, πως «η κυβέρνηση έχει μια θολή θέση και τοποθέτηση στο ζήτημα αυτό και με δύο γραμμές -ίσως και περισσότερες- μέσα στην ίδια την κυβερνητική πλειοψηφία». Με αφορμή δε τη σημερινή συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, σημείωσε πως η ΝΔ δεν μπαίνει σε καμιά συζήτηση για το ονοματολογικό «αν πρώτα η κυβέρνηση δεν φέρει το ίδιο το σχέδιο της συμφωνίας», επισημαίνοντας πως «δεν θέλουμε μια λύση σε δόσεις», αλλά «μια λύση ενιαία και "πακέτο" και να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Βουκουρέστι».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝD «δεν έχει αξία καμιά διαπραγμάτευση να γίνεται, αν πρώτα δεν δεσμευτούν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί για την τήρηση των δεσμεύσεων αυτών», ενώ εκτίμησε πως δεν υπάρχει καμιά διάθεση από την πλευρά των Σκοπίων να προχωρήσουν σε αυτές στις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα. Ερωτηθείς για την κατάτμηση της Β' Αθηνών, ο κ. Καραγκούνης απάντησε ότι η ΝΔ και ο ίδιος ο πρόεδρός της έχουν ταχθεί υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και πρόσθεσε πως αυτό που ζητάει το κόμμα του είναι «να έρθει ενιαίο ως συμφωνία και το ζήτημα της κατάτμησης και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και να το ψηφίσουμε στη Βουλή».

Παρακαλούμε περιμένετε ...