Παράταση του χαμηλού ΦΠΑ σε 5 νησιά ζητά η Νέα Δημοκρατία

Παράταση του χαμηλού ΦΠΑ σε 5 νησιά ζητά η Νέα Δημοκρατία

Βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία στη Βουλή

Τη δωδεκάμηνη παράταση του ειδικού καθεστώτος του νησιωτικού ΦΠΑ για τα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, Μάριος Κόνσολας και Νότης Μηταράκης, κατόπιν σχετικής οδηγίας του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε το πρωί με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Λέσβου και τη δέσμευσή ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση να εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ, ζήτησε από τους δύο βουλευτές να καταθέσουν σχετική τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το προσφυγικό και μεταναστευτικό.

Η τροπολογία αφορά στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και στην αιτιολογική έκθεση αναφέρονται τα εξής:

«Τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω του μεταφορικού κόστους. Για το λόγο αυτό στην νομοθεσία ΦΠΑ είχαν προβλεφθεί ειδικοί συντελεστές με στόχο την εξισορρόπηση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε το 2015 και ήδη δεν εφαρμόζεται στα περισσότερα νησιά. Επιπλέον των οικονομικών παραμέτρων, ειδικά την παρούσα περίοδο, τα νησιά του Αιγαίου αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη από την συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρατείνεται έως 30 Ιουνίου 2019 η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α` 248) η οποία άλλως λήγει στις 30 Ιουνίου 2018, σύμφωνα με το αρ. 74 παρ.1 ν.4509/2017 (ΦΕΚ Α 201/22.01.2017). Η διάταξη κρίνεται επιβεβλημένη για την οικονομική επιβίωση των ακριτικών μας νησιών».