Κυπριακό, Τουρκία και τριμερείς στο επίκεντρο Κοτζιά-Χριστοδουλίδη

Κυπριακό, Τουρκία και τριμερείς στο επίκεντρο Κοτζιά-Χριστοδουλίδη

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου συζήτησαν όλο το φάσμα των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος

Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, καθώς και οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, ότι έγινε μία αξιολόγηση των μέχρι τώρα τριμερών διασκέψεων, ενώ και τα θέματα της Τουρκίας απασχόλησαν τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά. Παράλληλα, ανέφερε ότι όσον αφορά στο Κυπριακό, η επιθυμία είναι να γίνει άμεσα η αποστολή της προσωπικότητας, που θα επιλέξει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Από πλευράς του ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, ότι έγινε ανταλλαγή σκέψεων και στο πως μπορεί να ενσωματωθεί και η Κύπρος και στις άλλες σχέσεις που έχει η Ελλάδα και αφορούν κυρίως την νοτιανατολική Ευρώπη. Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, έγινε σκέψη και συζήτηση για να γίνουν τολμηρά βήματα, ενώ σημείωσε, ότι η πρόταση της Κύπρου για τις τριμερείς διασκέψεις είναι ενδιαφέρουσα.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, όπως αναμενόταν και για τη στάση της Τουρκίας και τις σχέσεις της με την ΕΕ, με τον κ. Κοτζιά να σημειώνει, ότι «η Ελλάδα πάντα ονειρεύεται κι ελπίζει σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία». Τόνισε ακόμη, ότι «επιθυμία είναι να γίνει η Κύπρος ένα κανονικό κράτος», σημειώνοντας ότι «ο Αντόνιο Γκουτέρες ζητούσε κατάργηση εγγυήσεων».