Βούλτεψη: Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, ούτε πρακτικά, ούτε ουσιαστικά

Βούλτεψη: Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, ούτε πρακτικά, ούτε ουσιαστικά

Επισημαίνει ότι εξακολουθούν τα capital controls και ο δανεισμός δεν γίνεται όπως στις άλλες χώρες

«Δεν μπορούμε να μιλούμε για καθαρή έξοδο, όταν η χώρα έχει capital controls και όταν τα στοιχεία για την οικονομία δείχνουν, ότι δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, με τον τρόπο που δανείζονται οι άλλες χώρες», εξήγησε η κ. Βούλτεψη. Πρόσθεσε δε, ότι «με διάφορα ψέματα που εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια του 2014, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν επέτρεψε στη χώρα να βγει τότε από αυτή την περιπέτεια. Τελικά βέβαια, ήλθαν οι δανειστές, τους επέβαλαν νέα μέτρα, όπως το υπερταμείο και τελικά έχουν καταλήξει να είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των δανειστών, οι οποίοι γνώριζαν την δίψα τους για την εξουσία και ήξεραν, ότι θα τους έχουν του χεριού τους».

«Η υπόθεση του χρέους» παρατήρησε η βουλευτής «πάει πίσω από το 2012 και θα ήταν υποχρεωμένοι οι δανειστές να τη συζητήσουν με τα στοιχεία του 2014 και τώρα εξελίσσεται σε ένα είδος μνημονίου χρέους, όπου θα επιβάλλουν νέα μέτρα και μόνο τότε θα δίνουν ελαφρύνσεις». Όσον αφορά στην πρόταση Μακρόν για ρήτρα ανάπτυξης, υποστήριξε ότι «μας οδηγεί σε έναν αέναο φαύλο κύκλο, γιατί μας λέει, ότι αν έχουμε ανάπτυξη μέχρι 2,8%, δεν θα πληρώνουμε, αλλά μόλις ανεβαίνει από εκεί και πέρα μέχρι το 3,4%, θα κάνουμε μερική αποπληρωμή και πάνω από το 3,4% θα έχουμε ολική αποπληρωμή χρεών, δηλαδή θα καταντήσουμε να γυρεύουμε να μην έχουμε ανάπτυξη, για να μην πληρώνουμε όλα αυτά τα χρέη».

Πρόσθεσε ότι «μία χώρα με τέτοιο θηριώδες χρέος δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις να λειτουργεί με κανονικό τρόπο, άρα υποχρεωτικά θα πρέπει αυτό το χρέος με κάποιον τρόπο να ρυθμιστεί, ώστε να μπορέσουν, κάπως να λυθούν τα χέρια μας». Σε ό, τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών διευκρίνισε, ότι «η ΝΔ ζητά εκλογές, επειδή βλέπει όλα αυτά τα αδιέξοδα» και «για να μπορέσουμε να βρούμε μία διέξοδο, πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερο».

Κληθείσα να σχολιάσει τη συζήτηση για την προοπτική προεκλογικής και μετεκλογικής συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε χθες σε εκδήλωση με θέμα «Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης», με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού και μέλους της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Ραγκούση, σημείωσε ότι «προφανώς έτσι όπως είναι η κατάσταση οι συνεργασίες είναι επιβεβλημένες».

Συμπλήρωσε, ότι «εμείς έχουμε κάνει ήδη μία συνεργασία και μάλιστα σε τρικομματική κυβέρνηση. Ξέρουμε ότι χρειάζονται συνεργασίες, αν και προφανώς η δική μας πρόθεση είναι να έχουμε την αυτοδυναμία. Αυτό όμως δεν εμποδίζει συνεργασίες και το ότι ο κ. Ραγκούσης επιλέγει, ποιοι θα είναι οι δικοί του σύμμαχοι -γιατί είναι δική του πρόταση- είναι δικό του πρόβλημα [...] Μέσα στο δημοκρατικό τόξο θεωρητικά μπορούν να γίνουν συμμαχίες. Η ΝΔ απλώς έχει ήδη συνεργαστεί άλλη μία φορά σε μία κυβέρνηση η οποία έφερνε τη χώρα εκτός μνημονίων».

Παρακαλούμε περιμένετε ...