Ζάεφ: Ταυτόχρονα δημοψήφισμα για το όνομα και ένταξη στην ΕΕ

Ζάεφ: Ταυτόχρονα δημοψήφισμα για το όνομα και ένταξη στην ΕΕ

Θέτει θέμα ταυτόχρονου δημοψηφίσματος στη χώρα του για τα δύο θέματα

«Πεπεισμένος» ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαμάχη με την Ελλάδα για το επίσημο όνομα της χώρας του, δήλωσε ότι παραμένει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάιεφ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα στον τ/σ RFE/RL, σπεύδοντας να διευκρινίσει, ότι οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή θα έπρεπε να αποφασιστεί με δημοψήφισμα.

Ο Ζάεφ δήλωσε μάλιστα, ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί τον Ιούνιο ταυτόχρονα με το δημοψήφισμα για το αν η ΠΓΔΜ θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, μια κίνηση που υποστηρίζει ο πρωθυπουργός. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα επιδιώκει μια αλλαγή στο Σύνταγμά μας όσον αφορά το όνομά της χώρας», για να συμπληρώσει, ότι «πιθανόν η τελική απόφαση (σχετικά με την αλλαγή ονόματος) θα συνδεθεί με την ψήφο των πολιτών της ΠΓΔΜ για την παραχώρηση κάποιας κυριαρχίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γίνει μέλος της ΕΕ, κάτι που θέλουμε να δούμε».

Ο Ζάιεφ δήλωσε ακόμη, ότι είναι «πεπεισμένος ότι με τη δημιουργικότητα μπορεί να βρεθεί μια λύση για τη διαφωνία ονόματος». «Αλλά είναι ένα πολιτικό ζήτημα, διότι και οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, που θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από επίσημους φορείς και στις δύο χώρες», πρόσθεσε. Κατέληξε δε λέγοντας, ότι μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά «μπορούμε να συνάψουμε συμφωνία, αλλά είναι οι θεσμοί και οι πολίτες των δύο χωρών, οι οποίοι θα έχουν την τελευταία λέξη και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις».