Τσαβούσογλου: Η πτήση από τη μία πλευρά του Αιγαίου στην άλλη διαρκεί μόνο μερικά λεπτά

Τσαβούσογλου: Η πτήση από τη μία πλευρά του Αιγαίου στην άλλη διαρκεί μόνο μερικά λεπτά

Υποστήριξε ότι στον ελληνικό Τύπο συχνά υπάρχουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας

«Η πτήση από τη μία πλευρά του Αιγαίου στην άλλη διαρκεί μόνο μερικά λεπτά» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dogan, κληθείς να σχολιάσει φερόμενη δήλωση Έλληνα πολιτικού ότι «σε μια ώρα πάμε στην Άγκυρα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν γνωρίζω το σχόλιο, στο οποίο αναφέρεστε».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ερωτηθείς σχετικά με την ένταση στο Αιγαίο, υποστήριξε ότι «στον ελληνικό Τύπο συχνά υπάρχουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας» και εξέφρασε την ελπίδα «η Ελλάδα να συμπεριφερθεί στο πλαίσιο των καλών σχέσεων». Όπως είπε, τα προβλήματα του Αιγαίου πρέπει να επιλυθούν «με μόνιμο και δίκαιο τρόπο». «Εμείς θέλουμε να κυριαρχήσει η ειρήνη και η συνεργασία στο Αιγαίο. Επομένως, πρέπει να δούμε πώς θα λύσουμε τα προβλήματά μας με μόνιμο και δίκαιο τρόπο και όχι με σχόλια χωρίς νόημα και αβάσιμα» , ανέφερε. Προειδοποίησε δε την Αθήνα, να μην προχωρήσει σε κινήσεις, που θα μπορούσαν να φέρουν σε δυσμενή θέση την Τουρκία.

Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό, είπε ότι «οι ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να συλλάβουν την έννοια ενός κοινού μέλλοντος με τους τουρκοκύπριους», τονίζοντας ότι εδώ και 50 χρόνια που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, υπήρχε ο στόχος της ίδρυσης μιας νέας συνεταιρικής ομοσπονδίας, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν κανένα αποτέλεσμα. «Η διαδικασία μεταξύ του 2008-2017 κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2017. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πλησιάζει για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ενότητας και στον διαμοιρασμό της εξουσίας», είπε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη, ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική των ελληνοκυπρίων για «μη ίδρυση ενός κοινού μέλλοντος» με τους τουρκοκύπριους. «Ενόσω δεν αλλάζει η στάση της ε/κ πλευράς, η οποιαδήποτε διαδικασία η οποία στοχεύει στην ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στο νησί είναι καταδικασμένη να αποτύχει», είπε και συμπλήρωσε, ότι δεν αναμένει να αλλάξει η νοοτροπία των ελληνοκυπρίων ξαφνικά, υποστηρίζοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό».

«Εμείς διατηρούμε σε κάθε περίπτωση την πεποίθησή μας για εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύση στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, βασισμένης στον διάλογο και τη διπλωματία για το Κυπριακό» υποστήριξε συμπληρώνοντας ότι «δεν θα αλλάξει ποτέ η πραγματικότητα, ότι οι δύο πλευρές στο νησί είναι πολιτικά ισότιμες και μόνο σε αυτή την πραγματικότητα μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη λύση». Υπογράμμισε δε, ότι «η λύση που θα βρεθεί, θα περιέχει οπωσδήποτε ρυθμίσεις, οι οποίες θα εγγυώνται την ευημερία και ασφάλεια των τουρκοκυπρίων».

Ο Τούρκος υπουργός είπε καταλήγοντας, ότι «το επόμενο διάστημα θα ορίσουμε, σε στενή συνεργασία με τους αξιωματούχος της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρεις Κύπρου", τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουμε» και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση τις προσπάθειές μας για εξεύρεση αυτής της λύσης που στηρίζουμε με ειλικρίνεια, συνεχίζοντας να συμβάλλουμε εποικοδομητικά τόσο από άποψης ενίσχυσης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και εξετάζοντας το ενδεχόμενο να διασφαλιστούν τα πολύπλευρα συμφέροντα των ενδιαφερόμενων πλευρών».