Τζανακόπουλος: Ο Γιούνκερ επιβεβαίωσε την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα

Τζανακόπουλος: Ο Γιούνκερ επιβεβαίωσε την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα

Επίθεση στη ΝΔ και σε μερίδα του Τύπου για τις περί του αντιθέτου διαπιστώσεις

Τα θετικά μηνύματα που έστειλε -όπως είπε- ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη χώρα μας, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Επιτέθηκε δε στην ΝΔ και στα συγκροτήματα Τύπου που την στηρίζουν και που όπως ανέφερε «δυσκολεύονται να κατανοήσουν» αυτό που συμβαίνει και αφορά στην καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Ειδικότερα, αναφορικά με την αποτίμηση της κυβέρνησης από την επίσκεψη Γιούνκερ, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «νομίζω, ότι είναι κοινή ομολογία, ότι η χθεσινή επίσκεψη ήταν επιτυχής και απολύτως θετική. Εξέπεμψε μηνύματα σημαντικά και θετικά για τη χώρα μας καθώς επιβεβαίωσε αυτό που τόσο καιρό συζητάμε. Δηλαδή ότι τον Αύγουστο του 2018 ξεκινά μια νέα σελίδα για την ελληνική οικονομία και για την Ελλάδα γενικότερα. Επανερχόμαστε στην ευρωπαΐκή κανονικότητα, επανερχόμαστε στους κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και έχουμε καθαρή έξοδο από την διαδικασία των μνημονίων που τόσο πολύ ταλαιπωρεί σε την Ελλάδα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δυσκολεύονται κάποιοι να το χωνέψουν» καταλογίζοντας θλίψη στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι «νομίζω, ότι δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κανείς με την δημοσιογραφία της κακιάς ώρας και την δημοσιογραφία σκοπιμότητας. Ο κ. Γιούνκερ ήταν πάρα πολύ καθαρός χθες». Ερωτηθείς για την ακύρωση της ομιλιας του προέδρου της Κομισιόν στο Ίδρυμα Καραμανλή, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει τα εσωτερικά ζητηματα της ΝΔ. Ωστόσο, παρατήρησε πως εάν ισχύουν όσα ειπώθηκαν για αυτή την ακύρωση, τότε «αποδεικνύουν την μικρότητα του κ. Μητσοτάκη».

Για το σημερινό Eurogroup και τις προσδοκίες της κυβέρνησης τόνισε ότι «σήμερα θα γίνει μία προκαταρκτική συζήτηση και κυρίως θα συζητηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο. Από εκεί και πέρα θα γίνουν διερευνητικές συζητήσεις, για το ζήτημα του χρέους, για το ζήτημα της μετα-προγραμματικής εποπτείας αλλά και για την διαδικασία εξόδου καθώς και για τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης». Πρόσθεσε δε, πως η κυβέρνηση επιθυμεί η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει διαφορετική οπτική μεταξύ κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά διαφορετική οπτική στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Διάβασα μια σειρά από αναλύσεις, οι οποίες θα έλεγα, ότι είναι μάλλον άστοχες, γιατί ο κ. Τσακαλώτος στο σχόλιό του στους Financial Times σε καμία περίπτωση δεν μίλησε για μη καθαρή έξοδο». Επανέλαβε πως μετά τη λήξη του προγράμματος θα ισχύσει στην Ελλάδα ό, τι και στις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή ενημέρωση στο Eurogroup για την πορεία των οικονομικών, «από εκεί και πέρα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «δεν υπάρχει αξιολόγηση όπως την ξέραμε 8 χρόνια, δεν υπάρχει διαδικασία εκταμιεύσεων».

Για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο σημείωσε ότι «το σχέδιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κείμενο που δείχνει τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες θέλουμε να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια. Είναι ένα πολιτικό κείμενο, είναι ένα οικονομικό κείμενο. Και με αυτή την έννοια βεβαίως ορίζει και τις προτεραιότητες εδώ στη χώρα από τον Αύγουστο του 2018. Δηλαδή τι λέει αυτό το πρόγραμμα; Ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην καινοτομία στις νέες τεχνολογίες και θα υποστηρίζει πολιτικές για την ενίσχυση της εργασίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

«Μετά τον Αύγουστο του 2018 η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις πολιτικές της δεσμεύσεις με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα αποφασίσουμε και θα καθορίζεται από τους όρους της εξόδου της χώρας από το μνημονιακό πρόγραμμα», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς εάν θα προκύψουν μέτρα θετικά όπως π.χ. η μείωση της φορολογίας.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν εξελίξεις στην υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, είπε ότι «κρατάμε την προτροπή του κ. Γιούνκερ προς την τουρκική πλευρά να μην αξιοποιεί πολιτικά το θέμα και να απελευθερώσει άμεσα τους δύο στρατιωτικούς. Συνεχίζουμε να πιέζουμε, να αναμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Καλούμε την Τουρκία να μην αξιοποιεί το ζήτημα για λόγους πολιτικής διαπραγματευτικής διπλωματικής πιέσης είτε προς την Ελλάδα είτε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παρακαλούμε περιμένετε ...