Με αριθμούς για την ανεργία η νέα κόντρα… κορυφής

Με αριθμούς για την ανεργία η νέα κόντρα… κορυφής

Απάντηση του υπουργείου Εργασίας στην αξιωματική αντιπολίτευση για τα περί «αρνητικής πρωτιάς στην ανεργία» της Ελλάδας

«Για πολλοστή φορά, η ΝΔ επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανεργία στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι το μόνο που καταφέρνει η ΝΔ «με αυτές τις πρακτικές διαστρέβλωσης της αλήθειας, είναι να ευτελίζει την πολιτική αντιπαράθεση, πατώντας πάνω σε συντρίμμια που η ίδια δημιούργησε». Μάλιστα το υπουργείο ανακοίνωσε συγκεκριμένους αριθμούς και ποσοστά, στην απάντησή του.

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat είχε σχολιάσει ότι «μετά την αρνητική πρωτιά που πέτυχε η χώρα μας μεταξύ των Κρατών μελών της Ε.Ε. στην ανεργία (20,8%) ακολουθεί, δυστυχώς, νέα αρνητική διάκριση της Ελλάδας στη φτώχεια».

ΝΔ: Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ γκρέμισαν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων

Για τα στοιχεία της Eurostat που κατατάσσουν την Ελλάδα δεύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις, τοποθετήθηκε με δήλωσή του ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Μετά την αρνητική πρωτιά που πέτυχε η χώρα μας μεταξύ των Κρατών μελών της Ε.Ε. στην ανεργία (20,8%) ακολουθεί, δυστυχώς, νέα αρνητική διάκριση της Ελλάδας στη φτώχεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., παρουσιάζοντας τα υψηλότερα ποσοστά σοβαρών υλικών στερήσεων των πολιτών: περισσότεροι από 2 στους 10 Έλληνες ζουν σε συνθήκες σοβαρής ανέχειας!», αναφέρει σχετικά ο βουλευτής Κυκλάδων.

Ο οποίος συμπληρώνει: «Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό του πληθυσμού της Ε.Ε. που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας βαίνει συνεχώς μειούμενο και ανήλθε για το 2017 στο 6,7%. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι υπερτριπλάσιο (21,1%) και η χώρα μας κατατάσσεται πίσω μόνο από τη Βουλγαρία.

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για «αρνητική πρωτιά στην ανεργία στην ΕΕ», αποσιωπώντας ότι:

«α) Επί διακυβέρνησης ΝΔ, η ανεργία στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε, το 2013, στο 28%.

β) Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ανεργία έχει μειωθεί πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 20,6%, τον Ιανουάριο του 2018".

Επιπλέον, η ΝΔ υποστηρίζει ότι το ποσοστό του πληθυσμού της Ε.Ε. που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, βαίνει συνεχώς μειούμενο και καταγράφηκε το 2017, στο 6,7%. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι υπερτριπλάσιο (21,1%).

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας», το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat:

«α) Το αντίστοιχο ποσοστό του 2010 ήταν 11,6%.

β) Εκτοξεύθηκε επί ΝΔ στο 21,5%, το 2014.

β) Το 2017, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, σημείωσε κάμψη στο 21,1%».