Συνάντηση Κοτζιά με Ντιμιτρόφ παρουσία Νίμιτς στη Βιέννη

Συνάντηση Κοτζιά με Ντιμιτρόφ παρουσία Νίμιτς στη Βιέννη

Το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για τις διαπραγματεύσεις

Νέα συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του έχει σήμερα στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Χθες το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, που είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα του ονοματολογικού τις επόμενες δύο εβδομάδες, να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα, για διαπραγματεύσεις που όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. «Όλοι θα βγουν κερδισμένοι, εάν επιτευχθεί μία ρήξη με το παρελθόν, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα», επεσήμανε χθες ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Η τελευταία συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου στην Οχρίδα, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις τους σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα θέματα, ενώ για πρώτη φορά συζητήθηκε και χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, που απομένει να γίνουν, εφόσον προκύψει συμφωνία. Ωστόσο, αυτό το ονοματολογικό φάνηκε ότι εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές, όχι τόσο το ίδιο το όνομα, όσο το εύρος της χρήσης του, με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε σύνθετο όνομα τόσο για το εσωτερικό της χώρας, όσο και για τις διεθνείς σχέσεις, με εγγύηση την αλλαγή του συντάγματος.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζαεφ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διπλής ονομασίας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν συντρέχει λόγος για αλλαγή του Συντάγματος στη χώρα του.