Σπίρτζης και Ζάεφ στα εγκαίνια τμήματος του «Αυτοκινητοδρόμου της Φιλίας»

Σπίρτζης και Ζάεφ στα εγκαίνια τμήματος του «Αυτοκινητοδρόμου της Φιλίας»

«Ο ρόλος των μεταφορών και υποδομών είναι ιδιαίτερος στο να αμβλυνθούν προβλήματα και σε πιο σημαντικά ζητήματα» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών

Νέα δεδομένα στις μεταφορές από το Σάλτσμπουργκ μέχρι τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνει η απόδοση στην κυκλοφορία του οδικού τμήματος Demir Kapija-Smokvica επί του εδάφους της πΓΔΜ, ενός έργου μήκους 28,2 χλμ και συνολικού προϋπολογισμού περίπου 230 εκατ. ευρώ, με το οποίο τοποθετείται το τελευταίο κομμάτι του παζλ στον Διευρωπαϊκό Διάδρομο 10.

Το εν λόγω τμήμα, που αποτελεί μέρος του πρόσφατα μετονομασθέντος «Αυτοκινητοδρόμου της Φιλίας» και κατασκευάστηκε από την ελληνική εταιρεία ΑΚΤΩΡ  - θα αποδοθεί επισήμως στην κυκλοφορία αύριο. Τα εγκαίνια έγιναν σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ και των υπουργών Μεταφορών των δύο χωρών, Χρήστου Σπίρτζη και Γκόραν Σουγκαρέφσκι (Goran Sugarevski), καθώς και κοινοτικών αξιωματούχων.

Ως μονοπάτι για τους πολίτες, που εκτείνεται μέχρι «τη γείτονα και φίλη δημοκρατία της Ελλάδας», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, το τμήμα Demir Kapija-Smokvica του «Αυτοκινητοδρόμου της Φιλίας».

«Αυτό το τμήμα του  Αυτοκινητοδρόμου της Φιλίας ενσμωματώνει μια ιστορία» τόνισε ο κ. Ζάεφ, εξηγώντας πως πρόκειται για «την ειλικρινή ιστορία στήριξης και συνεργασίας» μεταξύ της χώρας του και της ΕΕ.

Την πεποίθηση ότι ο ρόλος των υποδομών και των μεταφορών «είναι ιδιαίτερος στο να αμβλυνθούν και τα προβλήματα που υπάρχουν σε πιο σημαντικά ζητήματα» εξέφρασε από τα Σκόπια, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

«(Οι δύο χώρες) έχουμε να συζητήσουμε πολλά θέματα γύρω από τις αρμοδιότητες του υπουργείου. Να πούμε ότι σε αυτόν το δρόμο εργάστηκαν ελληνικές εταιρείες και για τη μελέτη και για την κατασκευή του (...) Η φιλία των δύο λαών πρέπει να προχωρήσει. Ο ρόλος των υποδομών και μεταφορών είναι ιδιαίτερος στο να αμβλύνουμε και τα προβλήματα που υπάρχουν σε πιο σημαντικά ζητήματα» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά την τελετή των εγκαινίων του έργου, παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ,