«Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με την Τουρκία για ανταλλαγή των στρατιωτικών»

«Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με την Τουρκία για ανταλλαγή των στρατιωτικών»

Για κράτος δικαίου έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

«Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για ανταλλαγή, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες, οι οποίοι επιβάλλονται από το Σύνταγμά μας και από την ίδια τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η Τουρκία αυτό οφείλει να το κατανοήσει» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερνογάν περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών.

«Είναι απολύτως σαφής η θέση της Νέας Δημοκρατίας και γύρω από αυτή τη θέση υπάρχει η ευρύτερη συναίνεση όλων των ελληνικών κομμάτων» είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, από πλευράς χειρισμών, έχει δείξει μία παρατεταμένη αμηχανία και σύγχυση και κινείται σαν εκκρεμές. Τη μια μέρα έχει έναν λόγο κατευναστικό, την άλλη μέρα κινείται με στολές παραλλαγής και αυτό νομίζω δίνει αφορμές στην Τουρκία να εντείνει την προκλητικότητά της, γιατί τα μπερδεμένα αυτά μηνύματα, τα οποία εκπέμπονται, θεωρούνται ένδειξη αδυναμίας από την άλλη πλευρά του Αιγαίου».

Ερωτηθείς, εάν εκτιμά πως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε: «Προφανώς ο εκλογικός ορίζοντας επηρεάζει τη ρητορική του Ερντογάν και τις κινήσεις του. Υπάρχει μεγάλη δόση εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση [...] Θεωρώ ότι φεύγοντας ο παράγοντας των εκλογών, μπορεί να θεωρήσουμε ότι φεύγει ενδεχομένως ένα αγκάθι, ωστόσο αυτό θα ήταν επιπόλαια προσέγγιση αν περιοριζόμασταν μόνο σε αυτή τη διάσταση».

«Θεωρώ», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, «ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας, η διάθεσή της να είναι μία περιφερειακή δύναμη, η αφ' υψηλού αντιμετώπιση των γειτόνων της με μία αλαζονική διάθεση, όλα αυτά θα είναι και την επομένη μέρα των εκλογών εδώ και πρέπει να μας προβληματίσουν κι αυτός είναι και ο λόγος που εμείς, παρότι θέλουμε να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, την ίδια στιγμή μιλάμε για την ανάγκη ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας -κατά τα πρότυπα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, του Ισραήλ- για να μπορεί να γίνεται σε μόνιμη βάση ανάλυση της κατάστασης και να υπάρχει μία πολιτική πρόληψης των κινδύνων και αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο μιλάμε για μία πολυετή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να πάρουμε και ισχυρότερα ανταλλάγματα από μία τέτοια πολιτική».

Σχετικά με τη χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η ΝΔ επί της αρχής δεν τη θεωρεί αρνητική κίνηση. «Είχε γίνει παρόμοια κίνηση και από την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία είχε βρει τότε απέναντι τον κ. Τσίπρα και μάλιστα με έναν τρόπο κατηγορηματικό, υπήρχαν δηλώσεις πολύ οξείες εναντίον αυτή της κινήσεως. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να μας απαντήσει γιατί αλλάζει τοποθέτηση και τι ακριβώς θα συμβεί, διότι υπάρχουν και δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο, τα οποία θέτουν ερωτηματικά ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας και ως προς το τι τελικώς θα συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας στο συγκεκριμένο ζήτημα» διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε ότι «το πράγμα δεν είναι απλό». «Το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών διαρρέει προς τα έξω ότι οι πιθανότητες πια είναι 50-50, ενώ μέχρι πρότινος ο υπουργός εμφανιζόταν υπερ-σίγουρος ότι θα φέρει μια καταπληκτική λύση. Εμείς ξεκάθαρα έχουμε πει, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δηλώσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ότι η λύση για τους Σκοπιανούς δεν θα είναι erga omnes, ότι τίθεται πια ένα ζήτημα ουσίας σε σχέση με τη διαπραγμάτευση» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις διαδικασίες ανανέωσης των ψηφοδελτίων της ΝΔ σημείωσε: «Επιχειρείται από διαφόρους κύκλους να δημιουργηθεί κάποιο κλίμα εσωστρέφειας στη ΝΔ. Η ΝΔ έχει αέρα στα πανιά της, προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Η ΝΔ θα προχωρήσει βασισμένη σε δύο άξονες, ανανέωση από τη μία πλευρά, ενότητα από την άλλη [...] Το 50% των ψηφοδελτίων της ΝΔ θα είναι σίγουρα από καινούρια πρόσωπα, αλλά από την άλλη πλευρά φυσικά θα προχωρήσουμε χωρίς να παραγνωρίζουμε καθόλου το ζήτημα της ενότητας».