Να γιατί την εξαγγελία για τις φρεγάτες την έκανε ο Κουβέλης και όχι ο Καμμένος

Να γιατί την εξαγγελία για τις φρεγάτες την έκανε ο Κουβέλης και όχι ο Καμμένος

Τι αναφέρουν βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αίσθηση έχει προξενήσει σε δημοσιογραφικούς κύκλους η «αποκάλυψη» της απόκτησης των φρεγατών FREMM από την Γαλλία μέσα στο καλοκαίρι από τον Αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη και όχι από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά από το news.gr μας παρέπεμψαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Κύκλοι του Υπουργείου επεσήμαναν πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα και πως η απόκτηση των φρεγατών ειπώθηκε στο πλαίσιο μιας συνέντευξης.

«Πρόκειται για κεντρικό θέμα μιας και η απόφαση απόκτησης λήφθηκε σε επίπεδο πρωθυπουργών Ελλάδας και Γαλλίας» τόνισαν.

Γεγονός πάντως είναι πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει περιορίσει την συχνότητα των δηλώσεών του ενώ όπως είπε χθες «οι Τούρκοι έχουν πάθει αμόκ μαζί του».

Πάντως σε πηγαδάκια βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που ρωτήθηκαν σχετικά από το news.gr υπάρχει η εκτίμηση πως υπάρχει μια αυτονόμηση του Πάνου Καμμένου από το Μαξίμου και για αυτό ίσως και να μην ήταν καν ενήμερος ο Πάνος Καμμένος για τις φρεγάτες.

«Αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει το δείγμα που υπάρχει μέχρι τώρα, ότι ο Καμμένος είναι απών από όλο αυτό, όπως είναι απών και από άλλα ζητήματα και για αυτό εκφράζεται α λα καρτ και χωρίς καμία συνεννόηση με το Μαξίμου» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα σχόλια βουλευτών της αξιωματικής Αντιπολίτευσης που μας μίλησαν σχετικά.

Ποιες είναι οι δυνατότητες των φρεγατών FREMM που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό

Τα στοιχεία που κάνουν την διαφορά στις Γαλλικές φρεγάτες FREMM είναι πέρα από την τεχνολογία στελθ που ενσωματώνουν, τα εξής:

  • Ο κάθετα τοποθετημένος εκτοξευτήρας MBDA SYLVER A43, με 16 κελιά για ισάριθμους πυραύλους. Από το συγκεκριμένο σύστημα μπορούν να εκτοξευτούν οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 15 έχουν βεληνεκές μέχρι 30 χιλιόμετρα.
  • Ο κάθετα τοποθετημένος εκτοξευτήρας MBDA SYLVER A70 VLS με 16 κελιά για ισάριθμους πυραύλους. Από το συγκεκριμένο σύστημα μπορούν να εκτοξευτούν οι πύραυλοι κρουζ τύπου  SCALP Naval βεληνεκούς έως και 1.000 χιλιόμετρα.

«Ξεμυτίζοντας από το Σούνιο μπορούν να χτυπήσουν την Άγκυρα» περιέγραψε χαρακτηριστικά τις δυνατότητες των φρεγατών με την χρήση του υποστρατηγικού πυραύλου SCALP, ανώτατη πηγή του ναυτικού, μιλώντας στο news.gr.

Από τον συγκεκριμένο εκτοξευτήρα μπορεί να βληθεί και ο ανώτερων αντιαεροπορικών δυνατοτήτων, πύραυλος Aster 30 που το βεληνεκές του φτάνει τα 120 χιλιόμετρα και τον διαθέτουν οι ιταλικές FREMM.

Για την αντιμετώπιση πλοίων επιφανείας οι γαλλικές φρεγάτες FREMM διαθέτουν την τρίτη γενιά του πυραύλου EXOCET που είχε γίνει γνωστός όταν τον χρησιμοποίησε η Αργεντινή στον πόλεμο των Φώκλαντ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...