Σβίγκου: Ανεύθυνη η στάση της ΝΔ στα ελληνοτουρκικά

Σβίγκου: Ανεύθυνη η στάση της ΝΔ στα ελληνοτουρκικά

Κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της τουρκικής προκλητικότητας

Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο κάλεσε την Τουρκία η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου μιλώντας στον τ/σ Epsilon και επανέλαβε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να χειριστεί τα θέματα και με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, τονίζοντας πως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γείτονα.

Η κυβέρνηση είπε η κ. Σβίγκου «από τη μια προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους με την Τουρκία, την ίδια στιγμή όμως καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και κινητοποιούμε διεθνείς συμμαχίες και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ πρέπει να τονίσουμε το πολύ θετικό και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόλις χθες».

Εκτίμησε ότι «οι εκλογές στην Τουρκία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις, ότι η Τουρκία προσπαθεί να εξάγει την εσωτερική της ένταση στις διμερείς σχέσεις της με την Ελλάδα και στις ευρωτουρκικές σχέσεις», ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «το να υποστηρίζεται ότι φταίνε οι χειρισμοί της κυβέρνησης ή ότι φταίει η επίσκεψη του Ερντογάν για το πώς επιδεινώθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου μια τέτοια ανάλυση και αδικεί και την ίδια τη ΝΔ».

Σχετικά με τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ για ανεύθυνες δηλώσεις και για διγλωσσία, είπε ότι «"ανευθυνότητα" είναι να λες, ότι πιστεύεις τον Ερντογάν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό για το ζήτημα των οκτώ αξιωματικών, "ανευθυνότητα" είναι να προσπαθείς να εκμεταλλευτείς την τουρκική προκλητικότητα. Θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση σε αυτά τα θέματα, ώστε να μην μπορεί κανένας, εντός ή εκτός χώρας, να αξιοποιήσει τις διαφορές μεταξύ των δυο πολιτικών κομμάτων».

Αναφορικά με την επόμενη μέρα της χώρας, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και τις διαφορετικές εκτιμήσεις που ακούγονται ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος, η κ. Σβίγκου επανέλαβε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα, στο οποίο οι απόψεις και ο πλουραλισμός τους δεν είναι κάτι, το οποίο το κρύβουμε. Πολλές φορές γίνεται αυτός ο διάλογος και δημόσια και ανοιχτά, αλλά πάντα έχει σημασία ποια είναι η αγωνία που υπάρχει, αυτή είναι κοινή και έχει να κάνει με την καλύτερη και τη μεγαλύτερη προσήλωση όλων στον κοινό στόχο, που είναι να βγει η χώρα από την κρίση».

Κατέληξε δε λέγοντας, ότι «είναι η πραγματικότητα ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα, ότι υπάρχει μια κυβέρνηση από τον Σεπτέμβρη του 2015 που με σταθερά και μεθοδικά βήματα υλοποιεί το πρόγραμμά της. Με δυσκολίες, ναι, σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, σίγουρα, αλλά την ίδια στιγμή τα βήματά της είναι και σταθερά, γίνονται με σιγουριά και έχουν ως στόχο την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής για την περίοδο μετά το μνημόνιο».

Παρακαλούμε περιμένετε ...