Ο Πατούλης δεν θέλει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Πατούλης δεν θέλει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

«Ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια των δυνάμεων των άκρων»

«Ξιφούλκησε» κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός για την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη του κοινού διήμερου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Για την Αυτοδιοίκηση είναι κόκκινη γραμμή η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή μίας απλής αναλογικής που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους. Η κυβέρνηση ούτε να το σκεφτεί να φέρει με νόμο μία απλή αναλογική που θα καπελώνει τους αιρετούς από διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους» ανέφερε και προειδοποίησε ότι «μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών».

Επίσης, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι με τη θέσπιση ενός τέτοιου εκλογικού συστήματος «ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια των δυνάμεων των άκρων». Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν τελικά εφαρμοστεί, «οι δήμοι, από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία και στη συνέχεια θα έρθει το κράτος να δώσει τη λύση που επιθυμεί, που δεν είναι άλλη από το να υποκαταστήσει τις αποδυναμωμένες αιρετές διοικήσεις των δήμων, από τους διορισμένους εκτελεστικούς γραμματείς».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προέβλεψε, μάλιστα, ότι αυτό θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση «ως δικλείδα ασφαλείας στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί από την αδυναμία διοίκησης των δήμων». Όπως υπογράμμισε, η Αυτοδιοίκηση δεν συμβιβάζεται «με τίποτε λιγότερο από μία πραγματική μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση κι όχι απορρύθμιση».

Ακόμη, σημείωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης της χώρας» και το υπουργείο Εσωτερικών «έχει την ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να θεσμοθετήσει μία μεταρρύθμιση που θα προσφέρει στην Αυτοδιοίκηση και θα συμβάλλει στην τοπική και στην εθνική ανάπτυξη».

Τέλος, ο κ. Πατούλης κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, να δώσει άμεσα το νομοσχέδιο στην Αυτοδιοίκηση και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, πριν την κατάθεση του στη Βουλή.