Εθνική ομοψυχία στη Βουλή απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα

Εθνική ομοψυχία στη Βουλή απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα

Όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων επεσήμαναν ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες και κανόνες

Την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας αλλά και επίδειξη υπεύθυνης και νηφάλιας στάσης έναντι των εντεινόμενων, όπως επισημάνθηκε, τουρκικών προκλήσεων, συμφώνησαν όλα τα κόμματα, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών.

Όλοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων που πήραν το λόγο στη Βουλή επεσήμαναν ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες και κανόνες.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί καμία δημοκρατική δύναμη να αμφισβητήσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που μιλά για τα οριζόμενα από το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας που τροφοδοτείται όπως είπε, από τις βλέψεις και τα αδιέξοδα της Τουρκίας αλλά και για κρίσιμες στιγμές ανάλογες με αυτές του Σισμίκ και των Ιμίων. «Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν πρέπει να απαντάμε στις σκόπιμες προκλήσεις που επιδίδεται η κυβέρνηση Ερντογάν και να τροφοδοτούμε τον πόλεμο προπαγάνδας της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε.

«Οι στρατιωτικοί, οι διπλωμάτες, το πολιτικό προσωπικό, οι αιρετοί του λαού, έχουν την ευθύνη και τη λογοδοσία για την υπεράσπιση κάθε λέξη του συντάγματος. Κάνω έκκληση σε όλους και στα ΜΜΕ να πάψουν να ανατροφοδοτούν τη προπαγάνδα πολέμου του Ερντογάν».

«Απολύτως απαράδεκτη» χαρακτήρισε την τουρκική ανακοίνωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι σε τέτοιες κρίσιμες συγκυρίες επιβάλλεται η απόλυτη εθνική ομοψυχία και ενότητα.

«Η επικίνδυνη ρητορική της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζεται με εν θερμώ αντιδράσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε ότι «απαιτείται ψυχραιμία, εθνική συνεννόηση και όχι διαφορετικές γραμμές εντός της κυβέρνησης».

«Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η όποια αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών σημαίνει πόλεμος», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, έκανε λόγο για εξαιρετικά δυσμενή περίοδο στα εθνικά μας θέματα.