Τζανακόπουλος: Οι διεθνείς συνθήκες έχουν καταστήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο

Τζανακόπουλος: Οι διεθνείς συνθήκες έχουν καταστήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο

Καλεί την Τουρκία να αντιληφθεί, ότι έχει υπογράψει το καθεστώς του Αιγαίου

«Τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν, περιγράφονται στις διεθνείς συνθήκες, τις οποίες οι Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί, διότι καλώς ή κακώς τις έχει υπογράψει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ και απαντώντας στις αιτιάσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε αμφισβητούμενες ζώνες στο Αιγαίο».

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ, ότι η Τουρκία κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε αιχμηρά ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει». Διαβεβαίωσε δε, ότι «δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας, δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ και έχει διαψευστεί το θέμα και από το ΓΕΕΘΑ. Το περιστατικό δεν έχει συμβεί». Επιβεβαίωσε ωστόσο το περιστατικό με τουρκικά μαχητικά να ζητούν σχέδιο πτήσης από το πρωθυπουργικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω, αλλά διευκρίνισε, ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης. Ζήτησαν σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και το θέμα έληξε».

Ο κ. Τζανακόπουλος αποσαφήνισε πάντως ότι «υπάρχει επικοινωνία με την Τουρκία, και χρέος μας είναι να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας να μην υψώνουμε τους τόνους». Για τους τρεις νεαρούς που σήκωσαν πέντε σημαίες σε βραχονησίδες, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε, ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες, αλλά από την κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα». «Καλό θα ήταν», είπε, «να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες, για να αποφευχθούν αρνητικά περιστατικά».

Ο κ. Τζανακόπουλος διαμήνυσε ακόμη, ότι «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει, ότι με τη στρατηγική της κλιμάκωσης και της όξυνσης χάνει αντί να κερδίζει έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων» επισημαίνοντας ότι «οποιαδήποτε διμερής διάφορα της Ελλάδας με τρίτη χώρα, είναι και θέμα της ΕΕ». Αναφερόμενος δε στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ για τα Ίμια, είπε ότι «αντέδρασαν, όπως αντέδρασαν, γιατί έδειξαν ότι ιδρώνει το αυτί τους, είναι απομονωμένοι... Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο κανένα να ανεβάζουμε τους τόνους».

Όσον αφορά το θέμα των οχτώ τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο και τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν σε φυλακή της Αδριανούπολης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αμοιβαιότητα σε δυο ανόμοιες περιπτώσεις. Οι οχτώ Τούρκοι ζήτησαν άσυλο και πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες». Συμπλήρωσε δε, ότι «το έχει πει κι ο πρωθυπουργός, τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, άλλα υπάρχουν δικαστικές διαδικασίες».