Διπλό συμβολικό μήνυμα Τσίπρα για Τουρκία και μνημόνια από το Καστελόριζο

Διπλό συμβολικό μήνυμα Τσίπρα για Τουρκία και μνημόνια από το Καστελόριζο

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν»

Από το σημείο από όπου ανακοινώθηκε η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στην ομιλία του: «Έτσι λοιπόν και σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στις μέρες που πλέον αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας (...) βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ».

Ο πρωθυπουργός έστειλε επίσης μήνυμα και προς την Τουρκία λέγοντας: «Θέλω να περάσω ένα μήνυμα στην απέναντι πλευρά, για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν».

«Δεν απειλούμε κανέναν γιατί επιδιώκουμε την αλληλοσυνεργασία. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Έχουμε εμπιστοσύνη στους άντρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων» πρόσθεσε.

Δήλωσε επίσης: «Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να συλλυπηθεί για την απώλεια του Γ. Μπαλταδώρου. Ήταν μια ένδειξη καλής θέλησης. Αυτές οι κινήσεις πρεπει να έχουν συνέχεια. Μίλησα με τον γεροντότερο κάτοικο του νησιού, 94 ετών, για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο τόπος.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη συγκίνηση & υπερηφάνεια που νιώθουμε οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο για αυτή την ξακουστή γωνιά της πατρίδας μας, τη Μεγίστη.

Σας δίνω την υπόσχεση ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την κακή πινελιά, του διαγγέλματος του μνημονίου από εδώ τον Απρίλη του 2010.

Τη μέρα που θα βγαίνουμε και τυπικά από τα μνημόνια, θα είμαι εδώ μαζί σας, για να ατενίσουμε μαζί το μέλλον του τόπου».